Fastighetsskatt: en hård smäll mot svenska hushåll
Den statliga fastighetsskatten kan vara på väg tillbaka. Om den återinförs kommer den av allt att döma även inkludera bostadsrätter.
Många ekonomer vurmar för skatten och nu presenteras flera olika förslag på en fastighetsskatt som även skulle inkludera bostadsrätter, däribland Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Finanspolitiska rådet och Kommunal. Starka politiska krafter inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver till och med på för en progressiv fastighetsskatt vilket skulle få förödande effekter för många hushåll.
Vi har frågat de politiska partierna vad de tycker om fastighetsskatten. Läs deras svar

Skatt på boende slår mot de flesta
Ett vanligt småhus i Sverige (försäljningspris 3,3 miljoner kronor) skulle med de olika förslagen få en årlig fastighetsskatt i intervallet 12 000 till 30 000 kronor att jämföra med dagens högsta fastighetsavgift på 8 524 kronor.
Motsvarande för en vanlig tvårumslägenhet (2,3 miljoner kronor) skulle bli en fastighetsskatt på mellan 5 300 till 20 500 kronor, att jämföra med dagens maxbelopp på 1 459 kronor per lägenhet. (Idag betalas avgiften in via föreningen och påförs månadsavgiften.)
Exempel hur fastighetsskatten slår
Våra rapporter skakar vanliga hushåll
En bild har etablerat sig i den svenska debatten som säger att Sverige skiljer sig avsevärt från omvärlden genom vår låga beskattning av fastigheter. I en rapport från Skattebetalarna framgår dock att Sveriges löpande beskattning på bostäder som andel av BNP är högre än exempelvis i Norge, Schweiz, Tyskland, Österrike och flera andra rika OECD-länder.
I debatten hörs ofta klassretorik om att de rika kan få betala lite mer. Men av en rapport från Skattebetalarna framgår att vanliga hushåll skulle drabbas hårt av en fastighetsskatt.
I en tidigare rapport har Skattebetalarna redogjort för vilka slags hem som skulle träffas av en fastighetsskatt. Det finns ett utbrett missförstånd om vilka effekter en fastighetsskatt skulle få och man bortser från de principiella problemen med skatten.

Vi kämpar mot fastighetsskatten i media
Skattebetalarna arbetar för att få ut information om den hotande fastighetsskatten med syftet att påverka politiker och beslutsfattare. Läs de senaste inläggen i media:
- ”Bakom LO:s retorik döljer sig straffbeskattning av vanliga människor” Buhusläningen (juli -21)
- ”Fastighetsskatten bra i teorin, fel i praktiken”, krönika Bulletin (maj -21)
- ”Ny rapport: återinför inte fastighetsskatten”, debattartikel UNT (maj -21)
- ”Så slår en ny fastighetsskatt – kostnaden för ditt boende”, intervju i Expressen (april -21)
- ”Varning för vänstersväng”, debattartikel Di (april -21)
- ”Skattebetalarna sågar Ygemans utspel – skadligt i återhämtningen efter pandemin” intervju i Di (mars -21)
- ”Skatt på boende slår mot de flesta” Tidningen Sunt Förnuft nr 4 2020
- ”Planerna på en ny fastighetsskatt måste stoppas”, debattinlägg i Upsala Nya Tidning (december -20)
- ”Det är hög tid att begrava idén om fastighetsskatten”, debattinlägg i Baromentern (december -20)
- ”Jo, fastighetsskatten är en dålig idé – oavsett nivå”, svar på debattinlägg i Sundsvalls tidning (december -20)
- ”Fastighetsskatten skulle drabba många”, debattsvar i Norrtelje tidning (november 20)
- ”Återinförd fastighetsskatt slår hårt – 17 000 för en villa och 7 000 för en lägenhet i Sundsvall”, artikel i Sundsvalls tidning (november -20)
- ”En fastighetsskatt skulle slå hårt mot vanliga husägare”, artikel i Södermanlands nyheter (november -20)
- ”Fastighetsskatten slår hårt mot Norrtälje”, artikel i Norrtelje Tidning (november 20)
- ”Risk för kraftigt höjd fastighetsskatt”, artikel i Västerbotten-Kuriren (november 20)
- ”Fastighetsskatten – en hård smäll mot många äldre”, artikel på den digitala nyhetssajten E55 (november 20)

Fem grundläggande problem med återinförd fastighetsskatt
- Bostaden som beskattas genererar i regel inte intäkter att betala skatten med. Den godtyckliga massvärderingsmetoden skapar även en stor oförutsägbarhet och otrygghet för stigande taxeringsvärden.
- Förslagen om begränsningsregler för lägre inkomster innebär i praktiken att fastighetsskatten blir en förtäckt inkomstskatt.
- Sambandet mellan höga taxeringsvärden och höga inkomster är inte lika starkt som många antar. Med nya siffror från SCB kan vi visa att fyra av tio som äger ett småhus med ett taxeringsvärde på 4 miljoner kronor eller mer är låg- eller medelinkomsttagare.
- Det är en förenkling att påstå att rika storstadsbor gynnas. Stora regionala prisskillnader bidrar till att identiska hus skulle beskattas olika beroende på var i landet de ligger.
- Vi köper våra bostäder med hårt beskattade pengar. Den som köper ett småhus betalar även höga stämpelskatter vid köpet och vid försäljning av småhus och bostadsrätter beskattas en eventuell värdeökning.
Tack!
Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.
Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.
Tack!
Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.
Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.