Räkna ut din inkomstskatt

Sverige har idag bland världens högsta skatter på arbete. Men bara en av tio svenskar vet hur mycket han eller hon betalar i skatt. Det vill vi råda bot på.

Här kan du lägga in din egen månadsinkomst och hemkommun för att se hur mycket skatt du faktiskt betalar i inkomstskatt.

 
Ifall det saknas data i uträkningen kan du behöva trycka på "Räkna ut min skatt" några gånger.

Om räknesnurran

Räknesnurran gäller för inkomståret 2024. Uträkningen är förenklad och tar inte hänsyn till bland annat reseavdrag och ränteavdrag och tar inte med din eventuella kyrkoskatt. Den gäller bara arbetsinkomst och bara för personer som är yngre än 66 år. Marginaleffekter av bidrag och socialförsäkringsförmåner beaktas inte. Moms och punktskatter (bensin-, el-, alkohol- och tobaksskatter) räknas som procent av nettoinkomsten enligt snittet i befolkningen (19 procent). Räknesnurran gäller endast för den med normal arbetsgivaravgift på 31,42 procent och tar inte hänsyn till nedsatt arbetsgivaravgift för de som uppnått pensionsålder. Egenföretagare (enskild firma och handelsbolag) betalar egenavgift på 28,97 procent.Räknesnurror

 • Räkna ut din inkomstskatt

  Lägg in din månadsinkomst och hemkommun för att sedan se hur mycket som blir kvar av din inkomst efter alla skatter och avgifter.

 • Räkna ut hur hög din fastighetsskatt skulle bli!

  Idag ingår den fastighetsavgift du betalar i din månadsavgift och tas ut av föreningen. Med en ny fastighetsskatt skulle det handla om dramatiska skattehöjningar. Läs mer och räkna ut din fastighetsskatt.

 • Räkna ut vad du tjänar. Egentligen.

  Utöver din inkomstskatt sker även en dold beskattning genom arbetsgivaravgiften. Det är skatt som din arbetsgivare betalar utöver din lön. Det innebär att nära en fjärdedel av det du egentligen tjänar försvinner utan att du märker det.

 • Räkna ut hur du drabbas av höjd bensinskatt

  Det är orimligt att bilister ska beskattas med ständigt höjd bensinskatt. Det är också absurt att man betalar moms på bränsleskatten – alltså att man betalar skatt på skatten. Bilismen i Sverige behöver en rättvisare beskattning.

Hjälp oss förändra

Tycker du också att vi betalar på tok för mycket skatt i Sverige? Hjälp oss förändra det genom att stödja vårt arbete. Skattebetalarna lever som vi lär och tar bara emot frivilliga bidrag. Ditt medlemskap gör skillnad.