MENY STÄNG MENY

Podcast

Uppskattat - Skattebetalarnas podd om skatter och samhällsekonomi

Uppskattat är en podcast som görs av Skattebetalarna. Varje vecka intervjuar vi kända svenska beslutsfattare om skatter och samhällsekonomi.

Amanda Wollstad om arvs-, gåvo- och föremögenhetsskatterna

2022-06-22
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift, public affairskonsult på Scantech Advisors och tidigare ledarskribent. Tillsammans med Anders Ydstedt har hon skrivit boken Sörjd av ingen, saknad av få – så blev Sverige ett bättre land utan skadliga skatter, en bok om arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna.

Inga-Britt Ahlenius om offentlig förvaltning och Helmer Fredrikssons stiftelses pris

2022-06-15
Inga-Britt Ahlenius har arbetat som budgetchef på finansdepartementet, generaldirektör för riksrevisionen, chef för riksrevisionen i Kosovo och undergeneralsekreterare i FN. Inga-Britt fick i år också Helmer Fredrikssons pris för sitt arbete för minskat slöseri med skattepengar.

Benjamin Dousa om Massintegration

2022-06-08
Benjamin Dousa är vd för tankesmedjan Timbro, ekonom från Handelshögskolan och tidigare ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Han är aktuell med boken Massintegration – Enkelbiljett från utanförskapet.

Patrick Krassén om Rättvis skatteprocess

2022-06-01
Patrick Krassén är jurist med ett förflutet på bland annat utbildningsdepartementet och Svenska Dagbladet. Han arbetar som skattepolitisk expert på Företagarna och är verkställande ledamot i Rättvis Skatteprocess samt ledamot i Skattebetalarnas styrelse.

Sven – Olov Daunfeldt om prioriterade strukturreformer

2022-05-25
Sven-Olov Daunfeldt är chefekonom vid Svenskt Näringsliv. Han har en bakgrund som flitigt publicerad professor inom nationalekonomi och var tidigare forskningschef vid Handels Forskningsinstitut.

Max Elger om valet och rollen som finansmarknadsminister

2022-05-18
Max Elger är doktor i nationalekonomi och sedan i vintras finansmarknadsminister. Han har en bakgrund från bland annat Finanspolitiska rådet, som budgetchef hos Socialdemokraterna och de senaste sju åren som statssekreterare på finansdepartementet för Magdalena Andersson under hennes tid som finansminister.

John Hassler om klimat och skatter

2022-05-11
John Hassler är professor i nationalekonom vid Stockholms universitet och har ett särskilt fokus på klimatrelaterade frågor i sitt arbete. I podcasten berättar han bland annat om varför han ser optimistiskt på våra möjligheter att möta klimathotet.

Åsa Hansson om självförsörjning

2022-05-04
Åsa Hansson är nationalekonom och docent vid Lunds universitet. Hon har tillsammans med Mats Tjernberg skrivit rapporten ”Grad av självförsörjning beroende på ursprung, utbildning och vistelsetid i Sverige” som är framtagen för Entreprenörskapsforum

Anders Johnson om Curt Nicolin

2022-04-27
Anders Jonsson är skribent, tidningsman och politiker. 2021 gav han ut boken Curt Nicolin – ingenjör, direktör, debattör. Curt Nicolin var en högprofilerad företagsledare som bland mycket annat hann med att vara ordförande i Skattebetalarnas Förening.

Jonas Grafström om miljöekonomi och miljöteknik

2022-04-20
Jonas Grafström är vice VD och forskare vid Ratio med inriktning på miljöekonomi och miljöteknik. Han har skrivit böckerna ”Mer för mindre – tillväxt och hållbarhet i Sverige” och ”Moderna tider 4.0 : från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna”.

Erik Bengtzboe om vårändringsbudgeten

2022-04-13
Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe gästar podden för att diskutera vårändringsbudgeten som snart kommer överlämnas till riksdagen.

Lars Jagrén om Skattenytta, institutioner och välstånd

2022-04-06
Lars Jagrén är strukturekonom och arbetar som rådgivare vid Svenskt Näringsliv angående långsiktiga tillväxt- och konkurrenskraftsfrågor. Han är aktuell med rapporten Skattenytta, institutioner och välstånd som är skriven för Kommissionen för skattenytta.

Patrik Strömer om snus och skatter

2022-03-30
Patrik Strömer är generalsekreterare på Svenska Snustillverkarföreningen som är en ideell förening som samlar svenska tillverkare av snus. Han jobbar också med frågor om totalförsvar och krisberedskap hos Livsmedelsföretagen. I podden diskuterar han snus och även livsmedelsförsörjning.

Jacob Lundberg om pensionsfrågor

2022-03-23
Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro, diskuterar pensionsfrågor i allmänhet och förslaget om garantitillägg i synnerhet.

Kajsa Dovstad om sjukvårdsfrågor

2022-03-16
Kajsa Dovstad är liberal samhällsdebattör och legitimerad läkare som idag arbetar med välfärdsfrågor för Timbro.

Magnus Bodö om deklarationsfrågor

2022-03-09
Magnus Bodö är skattejurist på Skattebetalarnas Förening. I avsnittet går han igenom de vanligaste frågorna som ställs under deklarationstider.

Mats Alvesson om värdegrundsarbete

2022-03-02
Mats Alvesson är företagsekonom och professor i organisationsteori och ledarskapsstudier vid Lunds universitet. I podden diskuterar han värdegrundsarbete i myndigheter, företag och organisationer.

Patrick Joyce om marginalskatt och jobbskapande

2022-02-23
Patrick Joyce är nationalekonom med lång bakgrund som utredare och rådgivare på Regeringskansliet och riksdagen. Han har varit forskare på Ratio och arbetar idag som chefekonom på Almega.

Per Rosencrantz om skatter och opinion

2022-02-16
Per Rosencrantz har mångårig erfarenhet av arbete med opinionsanalyser. I avsnittet lägger han ut orden om opinionsläget. Vilka är de viktigaste frågorna och vem vinner valet?

Mattias Svensson om frihet och förmynderi

2022-02-09
Mattias Svensson är ledarskribent på Svenska Dagbladet och har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, Timbro, Moderaterna och samhällsmagasinet Neo. Mattias har under hela sin karriär engagerat sig för frihet och mot förmynderi.

Ellen Gustafsson om miljö, klimat, näringsliv och politik

2022-02-02
Ellen Gustafsson är ansvarig för miljö- och klimatfrågor på Timbro. I detta avsnitt av Uppskattat diskuteras vad som är effektiva klimatsatsningar och inte.

Josefin Utas om ”vinnaren” i tävlingen Årets värsta slöseri år 2021

2022-01-26
Årets värsta slöseri år 2021 har korats. Slöseriombudsmannen, Josefin Utas, gästar podden för att presentera ”vinnaren” av den osmickrande utmärkelsen.

Li Jansson om brottslighet som dold skatt

2022-01-19
Li Jansson är bransch- och näringspolitisk chef samt vice VD för Säkerhetsföretagen och sitter i styrelsen för Confederation of European Security Services. I avsnittet diskuteras den ökade kriminaliteten och kostnaderna den för med sig.

Erik Lakomaa om varför det slösas med andras pengar

2022-01-12
Erik Lakomaa är ekonomie doktor och direktör för Institutet för ekonomisk och företagshistorisk forskning vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har forskat om slöseri med skattebetalarnas pengar.

Bettina Kashefi om Kommissionen för ökad skattenytta

2021-12-22
Bettina Kashefi har tidigare arbetat som chefekonom på dåvarande SKL numera SKR, statssekreterare hos två ministrar, analytiker hos Industriförbundet samt arbetat på finansdepartementet. Idag leder hon Kommissionen för ökad skattenytta.

Mikael Sandström om jobbskatteavdrag och arbetslinjen

2021-12-15
Mikael Sandström är ekonomie doktor från Handelshögskolan och var mellan 2006 och 2014 statssekreterare på samordningskansliet i Statsrådsberedningen. Idag är han PR-konsult och aktuell som en av flera författare till boken ”20 reformer för 20-talet.”

Josefin Utas, SlösO, om Årets värsta slöseri

2021-12-08
Josefin Utas har doktorerat i kemi, varit miljöpartistisk kommunalpolitiker i Sollentuna och suttit i Medborgerlig samlings partistyrelse. Idag är hon Slöseriombudsmannen och aktuell med tävlingen Årets värsta slöseri 2021.

Hanne Kjöller om Handbok för fifflare

2021-12-01
Hanne Kjöller är journalist och författare. Hon har varit ledarskribent på Dagens Nyheter och innan dess har hon arbetat på Expressen, Sundsvalls tidning och Bohusläningen. Idag är hon aktuell med boken: Handbok för fifflare.

Michaela Fletcher om Österåker och hur man sänker skatten

2021-11-24
Michaela är kommunstyrelsens ordförande i Österåker kommun och 1:e vice ordförande för Moderaterna i Stockholms län. Under hennes tid har Österåker gått ifrån en 117:e plats på listan över kommuner med lägst skatt till att idag ha allra lägst kommunalskatt i Sverige.

Janerik Larsson om Det långa loppet

2021-11-17
Janerik Larsson har bland annat varit informationschef för dåvarande Svenska Arbetsgivarföreningen, vice VD för Svenskt Näringsliv, vice VD för Kinnevik och tilldelats Stora journalistpriset. När debatten om löntagarfonderna var som hetast var Janerik en viktig kraft för att stoppa dem. Idag är han aktuell med boken ”Det långa loppet: om näringslivets opinionsbildning”.

Anders Bergeskog om Sveriges väg till högskatteland

2021-11-10
Anders Bergeskog är nationalekonom med över 20 års erfarenhet av verksamhetsutveckling och utredningsarbete, inte minst inom riksdagsförvaltningen. Han har skrivit boken “Sveriges väg till högskatteland” som beskriver hur Sverige kunde få OECDs fjärde högsta skattetryck.

Henrik Jönsson om Frihetligt självförsvar och libertarianism

2021-11-03
Henrik Jönsson är entreprenör, frihetlig samhällsdebattör och författare. Nu är han aktuell med boken Frihetligt självförsvar – Fälthandbok för individualister.

Sven-Olov Daunfeldt om sänkt arbetsgivaravgift

2021-10-27
Sven-Olov Daunfeldt är professor i nationalekonomi och forskningschef vid Handelns Forskningsinstitut. Han är aktuell med sin rapport “Sysselsättningseffekter av sänkta arbetsgivaravgifter: En forskningsöversikt”.

Lars Anders Johansson om fastighetsskatt och Villaboendets idéer

2021-10-20
Lars Anders Johansson är gävlepunkaren som blev liberal trubadur, journalist och debattör. Han är nu aktuell med boken Villaboendets idéer. Det blir ett samtal om hur synen på bostäder har utvecklats historiskt i Sverige, om fastighetsskatt och mycket annat.

Klas Tikkanen om riskkapital, fritt företagande och marknadsekonomi

2021-10-13
Klas Tikkanen är rugbyspelare, MMA-fighter och riskkapitalist. Han har bott och jobbat över hela världen. Har tagit sig igenom motgångar och firat framgångar på vägen fram till rollen som COO för Nordic Capital.

Christian Sandström om innovation och statligt riskkapital

2021-10-06
Vad är statens uppgift och vad är inte statens uppgift i förhållande till företag och innovation? Skattebetalarnas podcast Uppskattat gästas av teknologie doktor Christian Sandström.

Frida Bratt om ISK och sparande

2021-09-29
Frida Bratt är sparekonom på Nordnet och en stark röst i debatten om hur ISK beskattas.

Erik Bengtzboe om budgetpropositionen

2021-09-22
Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe analyserar budgetpropositionen tillsammans med vd Christian Ekström

Jacob Lundberg om Allt du behöver veta om skatter

2021-09-15
Uppskattat gästas av Jacob Lundberg som är doktor i nationalekonomi, chefekonom på Timbro med ansvar för bland annat skattefrågor och aktuell med boken Allt du behöver veta om skatter.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.