Hur mycket betalar du i skatt?
Sannolikt mer än du tror!

Sverige har idag bland världens högsta skatter på arbete. Men bara en av tio svenskar vet hur mycket han eller hon betalar i skatt. Det vill vi råda bot på. Här kan du lägga in din egen månadsinkomst och hemkommun för att se hur mycket skatt du faktiskt betalar. Vi har även en räknesnurra som visar hur du skulle påverkas av en återinförd fastighetsskatt och en som visar hur mycket skatt du betalar när du tankar. 

Räkna ut din skatt

Lägg in din månadsinkomst och hemkommun för att sedan se hur din inkomst beskattas.Om räknesnurran

Räknesnurran gäller för inkomståret 2019. Uträkningen är förenklad och tar inte hänsyn till bland reseavdrag och ränteavdrag. Den gäller bara arbetsinkomst och bara för personer som är yngre än 65 år. Marginaleffekter av bidrag och socialförsäkringsförmåner beaktas inte. Moms och punktskatter (bensin-, el-, alkohol- och tobaksskatter) räknas som procent av nettoinkomsten enligt snittet i befolkningen (19 procent). Läs mer här.

Räkna ut hur hög din fastighetsskatt skulle bli!

Fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en förutsägbar kommunal fastighetsavgift med ett takbelopp. Allt fler förespråkar nu en återinförd fastighetsskatt. Våren 2018 föreslog exempelvis SNS konjunkturråd en återgång till den gamla fastighetsskatten som även skulle inkludera bostadsrätterna. Lägg in ditt marknadsvärde på din villa eller bostadsrätt och se hur stor din fastighetsskatt skulle bli.

*Takbelopp

Fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift. Den årliga avgiften/skatten blir aldrig högre än ett bestämt takbelopp som är indexbundet och räknas om varje år. Takbeloppet för fastighetsavgiften för en villa uppgår 2019 till 8 049 kronor och till 1 377 kronor för en bostadsrätt.

Räknesnurran tar inte hänsyn till de särregler som finns för dagens fastighetsavgift, exempelvis för nybyggda småhus och pensionärer med låg inkomst.

Räkna ut hur du drabbas av höjd bensinskatt

Bensinskatten har höjts varje år de senaste fem åren. Här kan du se hur mycket din skatt höjs i år, den totala höjningen sedan 2014 och hur mycket skatt du betalar totalt i år.

Räkna ut hur du drabbas av höjd bensinskatt!

Hur mycket skatt hade du betalat förr?

I denna räknesnurra från Timbro kan du lägga in din årslön och jämföra skatteuttaget ända tillbaka till 1971. Den gäller dock enbart för arbetsinkomster och utgår från genomsnittlig kommunalskatt för respektive år. Hänsyn tas till inflationen men inte den allmänna löneutvecklingen, vilket måste beaktas vid jämförelse av skattebördan över tid (mer info finns i anslutning till snurran).

Klicka här

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem