Bli medlem

Politik och påverkan hösten 2021

Skattebetalarna jobbar dagligen med påverkansarbete för lägre skatter och minskat slöseri med dina skattepengar. Här kommer ett litet axplock av de aktiviteter vi har gjort under hösten:

Ny intressant podd om skatter släpps varje onsdag

Nu har vi lanserat podden ”Uppskattat” som vi hoppas du har hittat till. Den finns, som man brukar säga, där poddar finns. Det vill säga den ligger på i princip alla plattformar för poddar som Spotify, Acast m.fl. och här på vår egen webb.

Varje vecka hittar du nya, spännande avsnitt med intressanta medverkande. Tidigare har podden gästats av Timbros chefekonom Jacob Lundberg som talade om skatter i allmänhet och sin bok ”Allt du behöver veta om skatter” i synnerhet, vår egen chefekonom Erik Bengtzboe som kommenterade budgetpropositionen som precis hade släppts, Nordnets sparekonom Frida Bratt som talade om ISK och miljonärsskatt, biträdande professorn Christian Sandström om statligt riskkapital och Klas Tikkanen, operativ chef på Nordic Capital, som talade om riskkapital, fritt företagande och marknadsekonomi.

Skatteslöseriet borde bli en valfråga 2022

Slöseriombudsmannen (SlösO), Josefin Utas, har propagerat för att slöseriet med våra skattepengar borde bli en valfråga. De pengar som slösas bort kommer inte att kunna användas för viktiga saker så som vården, skolan, polisen och rättsväsendet. Hon har bland annat intervjuats i Tidningen Näringslivet.

Ny rapport om dolda skatter fick stort genomslag

I somras släppte vi, en rapport om den dolda skatt som den allmänna löneavgiften utgör. Den rapporten gjordes sedan om till en debattartikel som  publicerades i Expressen och fick ett positivt mottagande och stor spridning. Efter det stöpte vi om den till en kortare version, vilken publicerades i ett antal lokaltidningar runtom i landet.

Resultatet i tävlingen Århundradets slöseri

I samband med Skattebetalarnas hundraårsjubileum 2021 undersökte SlösO, med hjälp av allmänheten, de senaste århundradets värsta slöserier. Resultat har nu blivit presenterat. Några av de värsta slöserierna blev Nuon-affären, nedläggningen av försvaret och rasbiologiska institutet.

Skattebetalarna kommenterade budgetförslagen

Det har såklart varit mycket arbete kopplat till budgetutspel den senaste tiden, i och med att regeringen kommit med sitt förslag till höstbudget. Bland annat har vi lagt upp kommentarer och analyser på hemsidan som sedan har spridits i sociala medier. Här följer några: Chefekonom Erik Bengtzboe analyserar budgetpropositionen, ”Staten sväller i spåren av corona”. Han har även analyserat oppositionspartiernas skuggbudgetar.

Debatt om sockerskatt i DN och Aftonbladet

Skattebetalarnas vd Christian Ekström och chefekonom Erik Bengtzboe skrev en replik i DN om läskskatt. Detta föranledde Cancerfonden att skriva om läskskatt i Aftonbladet och omnämna föreningen i sin text, vilket gav Ekström och Bengtzboe möjlighet att replikerade även på dem.

Slöseriombudsmannen kritiserade Justitiekanslern för bristande transparens

Myndigheten Justitiekanslern (JK) har beviljat en våldtäktsdömd man 840 000 kronor i skadestånd, något som har väckt stora reaktioner. Underlaget och beräkningen för hur JK kom fram till den siffran går dock inte att ta del av. SlösO kritiserar JK i Altinget för detta.

Vi tog strid mot uppindexering av skatter

VD Christian Ekström och chefekonom Erik Bengtzboe kommenterade regeringens förslag att avfallsförbränningsskatten och kemikalieskatten ska indexeras upp genom ett tillägg med två procentenheter av BNP till konsumentprisindexutvecklingen varje år: Skattehöjningar på autopilot är odemokratiskt. 

 

Hjälp oss påverka

Vi på Skattebetalarna lever som vi lär och tar bara emot frivilliga bidrag. Vi behöver våra medlemmar för att driva vår verksamhet. Hjälp oss genom att bli medlem du också. Medlemskapet kostar 295 kronor det första året.

Bli medlem

Hjälp oss påverka

Vi på Skattebetalarna lever som vi lär och tar bara emot frivilliga bidrag. Vi behöver våra medlemmar för att driva vår verksamhet. Hjälp oss genom att bli medlem du också. Medlemskapet kostar 295 kronor det första året.

Bli medlem