Bidragssökande har blivit till en strid om sekunder
Bli medlem

Tillväxtverket delade ut 50 miljoner på 38 sekunder

sep 27, 2024 | I media

Alla bidrag till konst och kultur betalas ut med mer eller mindre godtyckliga metoder, men värst i klassen torde vara Tillväxtverket – som varje år delar ut 100 miljoner kronor till lågt granskade filmproduktioner på några sekunder.

Att söka bidrag har blivit en extremsport, konstaterar Slöseriombudsmannen efter att tittat närmare på det statliga stödet till produktion av audiovisuella verk.

Har du en filmidé? I så fall behöver du bara en riktigt dyr budget [minst 30 miljoner för spelfilm, 10 miljoner för dokumentärfilm, 10 miljoner per avsnitt för dramaserie eller 5 miljoner per avsnitt för dokumentärserie] och vara omänskligt snabb på att skicka in ansökan.

Ansökningarna behandlas nämligen utifrån den ordning de kommer in till Tillväxtverket, enligt först-till-kvarn-principen; vilket är reglerat i den förordning som ligger till grund för stödet (2022:1386).

Principen har gjort bidragsansökningarna till en strid om sekunderna. I våras tog pengarna slut efter 53 sekunder och förra veckan slogs ett nytt rekord: 38 sekunder!

citat ikon

Filmbolag sitter redo med flera anställda som har till uppgift att söka bidrag samma sekund som ansökan öppnar

“Många bolag sitter redo med flera anställda som har till uppgift att söka bidrag samma sekund som ansökan öppnar”, berättade en person verksam i filmbranschen. Enligt samma person har produktionsbolag utvecklat “skript” för att kunna fylla i formuläret så snabbt som möjligt, vilket bekräftas i min kontakt med Tillväxtverket:

“Förra omgången såg vi att ett par ansökningar kom in på samma tusendel, och då kan vi inte på ett säkert sätt avgöra vilken ansökan som kom först. Därför har vi infört förfarandet med lottning i de fall två ansökningar kommer in samtidigt” svarade handläggaren jag hade kontakt med.

Tillväxtverket betalar ut 50 miljoner på våren och 50 miljoner på hösten. Senast (se ovan) tog pengarna slut efter tredje ansökan.

Vidare bekräftas det av ansökningslistan, i vilken det framgår att Bigster AB lyckades skicka in tre (!) ansökningar på en (!!) sekund. SF var också snabba, och fick iväg fem ansökningar på tre sekunder – men beviljades, liksom tidigare nämnd filmstudio, bara bidrag för en (budgeten var slut efter tredje ansökan).

Så fort tog pengarna slut

Principen om först till kvarn har gjort att snabbhet med att fylla i ansökningsformuläret har premierats. Söktiden för att erhålla stöd har sjunkit för varje tillfälle.

  • Första utlysningen: 24 minuter
  • Andra utlysningen: 5 minuter
  • Tredje utlysningen: 3 minuter
  • Fjärde utlysningen: 53 sekunder
  • Senaste utlysningen: 38 sekunder

Än så länge har ingen lyckats automatisera processen helt, men det närmar sig – och då kommer det i praktiken handla om vem som kan koppla upp sig närmast Tillväxtverkets server.

Kostade 4,5 miljoner att betala ut 50 miljoner

Trots att pengarna vid den senaste utlysningen tog slut efter 38 sekunder sekunder så är administrationen förvånansvärt dyr:

Enligt en handläggare på Tillväxtverket varierar det från år till år, men senast kostade det 4,5 miljoner kronor.

Tillväxtverket lottar ut 100 miljoner kronor per år

Vem bestämmer i kulturpolitiken? Vem avgör vem som ska få del av statligt stöd och varför? På vilka grunder fattas besluten om sådant stöd? Frågorna är lika gamla som kulturpolitiken och på sätt och vis kan man säga att de är själva kulturpolitiken; men svaret är att det varierar.

“För att säkerställa att alla ansökningar till våra olika stipendier och bidrag får en rättvis och sakkunnig bedömning på armlängds avstånd från politiken använder vi oss av externa beslutandegrupper”, stoltserar exempelvis Konstnärsnämden med sin procedur.

Huruvida ett godtyckligt urval av konst- och kulturtyckare på Konstnärsnämnden eller Tillväxtverkets klocka är bäst lämpade att dela ut skattepengar till (redan lönsamma) filmbolag låter jag vara osagt, men om man verkligen vill värna “principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur” så har jag en idé:

Philip Syrén
Slöseriombudsmannen

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.