Sverige behöver en bred utgiftsreform
I budgettider fylls medieutrymmet av oändligt många behjärtansvärda ändamål för staten att ösa pengar på, men en sak saknas i nyhetsflödet. Vad ska regeringen lägga mindre pengar på? Sverige behöver en bred utgiftsreform, skriver Skattebetalarna i en insändare.
Försvarsförmågan, kärnkraften, fler poliser och upprustad infrastruktur. Det saknas inte områden att lägga pengar på och när satsningarna ska finansieras är det många som ropar efter högre skatter. Skattebetalarna har dock en bättre lösning.
Regeringen borde fokusera lika mycket på vad man ska göra mindre av som vad man ska göra mer av
En bred utgiftsreform menar Skattebetalarna skulle vara en bättre finansieringslösning, vilken inte skulle skada produktiviteten. Följande punkter pekas ut som nödvändiga delar i en sådan:
- Rensa i statens uppdrag och lägg ner fler myndigheter. Arbetet har påbörjats men ambitionsnivån behöver höjas.
- Högre krav på effektivitet i landets regioner och kommuner. Vi har identifierat en besparingspotential om 30 miljarder, utan försämringar av välfärden, ifall alla kommuner är lika effektivt organiserade som den bäst presterande fjärdedelen.
- Slarv, fusk och ren kriminalitet orsakar felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen i mångmiljardklassen varje år. Bara i de statliga ersättningssystemen uppskattas kostnaden vara 10-20 miljarder kronor. Arbetet mot felaktiga utbetalningar måste ske från såväl de rättsvårdande myndigheterna som genom den myndighetsstyrande funktionen som faller på regeringen.
- Rensa upp bland de statliga stödprogrammen. En rapport från Skattebetalarna visar att vinsten av de så kallade näringslivsstöden, vilka uppgår till åtminstone 50 miljarder per år, är obefintlig.
- Varje år görs offentliga upphandlingar till en kostnad av ungefär 1 000 miljarder kronor. Beräkningar från Expense Reduction Analysts visar att mellan 10-15 procent av pengarna är bortkastade på grund av slarv och ineffektivitet. Att vi år efter år lägger motsvarande en försvarsbudget på ingenting är en oacceptabel ordning.
Det finns närmast oändliga möjligheter att hitta finansieringsalternativ för den politiker som kan tänka sig att se över utgifterna, skriver Skattebetalarna och avslutar med en uppmaning till regeringen.
Regeringen borde fokusera lika mycket på vad man ska göra mindre av som vad man ska göra mer av.
Läs debattartikeln