Regeringen kastar miljarder på kommuner och regioner som missköter sig
I Expressen idag:
Regeringen meddelade i förra veckan att man skjuter till ytterligare 10 miljarder av skattebetalarnas pengar till kommuner och regioner genom generella statsbidrag som komplement till de sex miljarder i riktade statsbidrag som tidigare annonserats. Totalt alltså 16 miljarder kronor. Detta utöver de 265 miljarder kronor som kommuner och regioner får i generella och riktade statsbidrag i år.
Stöden är säkerligen utformade i all välmening, men i realiteten underminerar regeringen de kommuner och regioner som sköter sig genom att ekonomiskt lösa ut dem som missköter sig. Istället för att fortsätta kasta miljarder av skattebetalarnas pengar på tveksamt skötta verksamheter måste staten ställa krav på bättre ekonomisk hushållning. Annars kommer kostnaderna att fortsätta skena, utan någon tillförd nytta för medborgarna.
Situationen i många enskilda kommuner och regioner är tuff. Enligt SKR (lobbyorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner) beräknas underskotten bli 28 miljarder kronor nästa år. Det är ett utmanande läge, men en situation som man själva satt sig i.
Stopp för huvudlösa slöserier uteblir när regering efter regering löser ut kommuner och regioner som missköter sig år efter år.
Varningar om nedskärningar och svältkurer ger en skev beskrivning av verkligheten. Ser vi exempelvis till SCB:s statistisk över kostnader för utbildning och sjukvård ligger de stabilt på ungefär samma nivåer över tid som andel av BNP. Och trots de årliga larmen om stora underskott har kommuner och regioner bara de tre senaste åren gjort ett samlat överskott på över 160 miljarder kronor.
Kommunerna och regionerna framhåller gärna att inflationen äter på viktig verksamhet. Men skälet till dagens underskott beror i huvudsak på det nya pensionsavtal som man själva undertecknade inför i år. Höjda avsättningar till pensioner och det faktum att avsättningarna ska inflationssäkras medför att kostnaden för pensioner är 30 miljarder kronor högre 2024 jämfört med 2022, och det bara för regionerna! Redan 2025 faller kostnaden med 20 miljarder kronor ner till mer normala, om än fortfarande höga, nivåer. Det handlar alltså om en tillfällig puckel, som är helt självförvållad, och dessutom följer efter flera år av stora överskott.
Men kommunernas och regionernas dåliga ekonomi handlar inte bara om ogenomtänkta avtal.
Sveriges kommuner har oförklarliga kostnader på över 30 miljarder
Vi har från Skattebetalarnas Förening sammanställt hur kommunernas kostnader och kvalitet för stora verksamhetsområden ser ut över tid för att kunna jämföra kostnader mellan kommuner. Bara inom förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg har Sveriges kommuner oförklarliga kostnader på över 30 miljarder om man jämför mot den bästa fjärdedelen av kommunerna. Då har vi tagit hänsyn till strukturella kostnader och den kvalitet som faktiskt levereras.
De stora oförklarliga skillnaderna i kostnader visar att det finns enorm potential till besparingar som inte försämrar kvaliteten i välfärden. Men om regeringen fortsätter stödja kommuner som år ut och år in misslyckas kommer vi inte se förbättring av verksamheterna eller ekonomin.
Utöver detta tillkommer miljarder i direkta slöserier för allt från obrukbara IT-plattformar, som i Stockholms stad, till oanvända skidhoppningsbackar i Falun. Och notan skickas alltid till skattebetalarna.
Välbehövliga effektiviseringar, ett rimligt ansvarsutkrävande och stopp för huvudlösa slöserier uteblir när regering efter regering löser ut kommuner och regioner som missköter sig år efter år. Ineffektiva verksamheter tillåts fortsätta underleverera till medborgarna och dåliga affärer tynger skattebetalarna. Det är inte hållbart.
Christian Ekström, vd
Erik Bengtzboe, chefekonom
Artikel i Expressen den 19/9-23
Läs mer om projektet ”Sverige slösar” där Skattebetalarna granskar kommunerna.
Taggar
Liknande nyheter
Tack!
Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.
Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.
Tack!
Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.
Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.