Fastighetsskatten kan återinföras Hjälp oss stoppa det!

Allt fler ekonomer och politiker vill återinföra fastighetsskatten, som dessutom skulle vara lika för hus och bostadsrätter. Förslaget skulle ge en stor del av landets bostadsägare en chockhöjd skatt. 

Läs mer

Fastighetsskatten kan återinföras

I ett läge där Sverige står inför stora samhällsekonomiska utmaningar vill allt fler ekonomer och politiker återinföra fastighetsskatten. Tunga aktörer som Finanspolitiska rådet, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) och SNS Konjunkturråd föreslår alla en återinförd progressiv fastighetsskatt som helst skulle vara lika för hus och bostadsrätter. Förslaget skulle innebära en chockhöjd skatt jämfört med dagens kommunala fastighetsavgift för en stor del av landets bostadsägare.

En återinförd fastighetsskatt på en procent av taxeringsvärdet (SNS) skulle innebära att en genomsnittlig svensk villa med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor, skulle få en skatt på 18 500 kronor per år. Skatten skulle se motsvarande ut för en bostadsrätt. Det kan jämföras med dagens maxavgift på nära 1 400 kronor för en bostadsrätt och villans dryga 8 000 kronor. Det är oacceptabelt. 

Dagens fastighetsavgift med ett takbelopp ger trygghet och förutsägbarhet. Det bidrar till att 2018 års stora småhustaxering – som höjde taxeringsvärdena med i snitt 29 procent över landet – kunde passera tämligen obemärkt förbi. Med en återinförd fastighetsskatt hade det istället handlat om dramatiska skattehöjningar.

Boendebeskattningen bör vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem. Dessutom måste dagens flyttskatter sänkas eftersom de skapar stora inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. 

Vi har tagit debatten mot boendeskatter många gånger och spelade en central roll i fastighetsskattens avskaffande 2008. Nu är frågan aktuell igen och vi behöver återigen höja rösten. Fastighetsskatten avskaffades på goda grunder och hör hemma i papperskorgen. Nu behöver vi ditt stöd för att se till att ingen ny fastighetsskatt införs.

 

Finanspolitiska rådet (2019) föreslår en fastighetsskatt på 1,20 % av taxeringsvärdet, lika för småhus och bostadsrätter. Skattesatsen föreslås dessutom variera i takt med ”statslåneräntan plus ett pålägg”. 

ESO (2019) förespråkar en fastighetsskatt för småhus (betonar även vikten av symmetri mellan småhus och bostadsrätter) enligt en trappstegsmodell baserat på taxeringsvärdets storlek, 0 %, 0,75 %, 1,25 % och 1,75 %.

SNS (2018) vill införa en fastighetsskatt på 1 % av taxeringsvärdet, lika för hus och bostadsrätter. 

Läs mer:

Sofias skatter, Fastighetsskatten -död och begraven? SF_2017-4

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Stockholmsregionen (2018) analys.

Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder intervjuas om fastighetsskatten i Expressen.

Boendebeskattningen ska vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en gästkrönika i Göteborgs-Posten

Nyhetsartiklar (2018) i Mitt i Danderyd, Lidingö, Huddinge, Värmdö, Nacka och Haninge (de sista endast i papperstidningen).

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Hallands län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Uppsala län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Västra Götalands län

 

Räkna ut hur hög din fastighetsskatt skulle bli!

 

*Takbelopp

Fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift. Den årliga avgiften/skatten blir aldrig högre än ett bestämt takbelopp som är indexbundet och räknas om varje år. Takbeloppet för fastighetsavgiften för en villa uppgår 2019 till 8 049 kronor och till 1 377 kr för en bostadsrätt. Räknesnurran tar inte hänsyn till de särregler som finns för dagens fastighetsavgift, exempelvis för nybyggda småhus och pensionärer med låg inkomst.

Personuppgiftslagen

Put privacy act here.

Fastighetsskatten avskaffades 2008 på goda grunder.

Skriv under vårt upprop så hjälper du oss se till att den inte återuppstår! 

E-postadress*
Mobilnummer
Förnamn
Efternamn
Adress
Postnummer
Ort

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 390 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.