Fastighetsskatten kan återinföras Hjälp oss stoppa det!

Allt fler ekonomer och politiker vill återinföra fastighetsskatten, som dessutom skulle vara lika för hus och bostadsrätter. Förslaget skulle ge en stor del av landets bostadsägare en chockhöjd skatt. 

Läs mer

Fastighetsskatten kan återinföras

I ett läge där Sverige står inför stora samhällsekonomiska utmaningar vill allt fler ekonomer och politiker återinföra fastighetsskatten. De senaste två åren har tunga aktörer som Finanspolitiska rådet, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO), SNS Konjunkturråd, Kommunal och Timbro presenterat förslag på en ny fastighetsskatt, som skulle vara lika för hus och bostadsrätter. En ny fastighetsskatt skulle innebära en chockhöjd skatt jämfört med dagens kommunala fastighetsavgift för en stor del av landets bostadsägare. Idag äger sex av tio hushåll sin bostad.

En återinförd fastighetsskatt enligt gammal modell, på en procent av taxeringsvärdet (SNS förslag), skulle innebära att en genomsnittlig svensk villa med ett marknadsvärde på 3 miljoner kronor, skulle få en skatt på 22 500 kronor per år. Skatten skulle se motsvarande ut för en bostadsrätt. Det kan jämföras med dagens maxavgift på 1 429 kronor för en bostadsrätt och villans 8 349 kronor. Det är oacceptabelt. 

Dagens fastighetsavgift med ett takbelopp ger trygghet och förutsägbarhet. Det bidrar till att den senaste stora småhustaxeringen 2018 – som höjde taxeringsvärdena med i snitt 29 procent över landet – kunde passera tämligen obemärkt förbi. Med en återinförd fastighetsskatt hade det istället handlat om dramatiska skattehöjningar.

Boendebeskattningen bör vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem. Dessutom måste dagens flyttskatter sänkas eftersom de skapar stora inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. 

Vi har tagit debatten mot boendeskatter många gånger och spelade en central roll i fastighetsskattens avskaffande 2008. Nu är frågan aktuell igen och vi behöver återigen höja rösten. Fastighetsskatten avskaffades på goda grunder och hör hemma i papperskorgen. Nu behöver vi ditt stöd för att se till att ingen ny fastighetsskatt införs.

SNS (2018) vill införa en fastighetsskatt på 1 % av taxeringsvärdet, lika för hus och bostadsrätter. 

Finanspolitiska rådet (2019) föreslår en fastighetsskatt på 1,20 % av taxeringsvärdet, lika för småhus och bostadsrätter. Skattesatsen föreslås dessutom variera i takt med ”statslåneräntan plus ett pålägg”. 

ESO (2019) förespråkar en fastighetsskatt för småhus (betonar även vikten av symmetri mellan småhus och bostadsrätter) enligt en trappstegsmodell baserat på taxeringsvärdets storlek, 0 %, 0,75 %, 1,25 % och 1,75 %.

Kommunal (2019) föreslår fastighetsskatt på 0,75 % av taxeringsvärdet på upp till 5 miljoner kronor och en skattesats på 1,5 % på delen av taxeringsvärdet som överstiger 5 miljoner. De anser också att småhus och bostadsrätter bör beskattas någorlunda lika. 

Timbro (2019) föreslår en fastighetsskatt i som av en schablonbeskattning av småhus och bostadsrätter, som motsvarar 0,6 % av taxeringsvärdet.

Läs mer:

Vår rapport Fastighetsskatt skulle slå hårt mot Sveriges bostadsägare (mars 2020)

Skattebetalarnas debattartikel i Svenska Dagbladet ”Fastighetsskatt slag mot vanliga hushåll” (8 mars)

Pressmeddelande med länstabeller – så hög skulle fastighetsskatten bli för ett genomsnittligt småhus och en tvåa med de nya förslagen.

Äldre material:

Sofias skatter, Fastighetsskatten -död och begraven? SF_2017-4

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Stockholmsregionen (2018) analys.

Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder intervjuas om fastighetsskatten i Expressen.

Boendebeskattningen ska vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en gästkrönika i Göteborgs-Posten

Nyhetsartiklar (2018) i Mitt i Danderyd, Lidingö, Huddinge, Värmdö, Nacka och Haninge (de sista endast i papperstidningen).

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Hallands län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Uppsala län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Västra Götalands län

Räkna ut hur hög din fastighetsskatt skulle bli!

 

*Takbelopp

Fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift. Den årliga avgiften/skatten blir aldrig högre än ett bestämt takbelopp som är indexbundet och räknas om varje år. Takbeloppet för fastighetsavgiften för en villa uppgår 2020 till 8 349 kronor och till 1 429 kr för en bostadsrätt. Räknesnurran tar inte hänsyn till de särregler som finns för dagens fastighetsavgift, exempelvis för nybyggda småhus och pensionärer med låg inkomst.

Personuppgiftslagen

Put privacy act here.

Gå med i nätverket mot återinförd fastighetsskatt!

E-postadress*
Mobilnummer
Förnamn
Efternamn
Adress
Postnummer
Ort

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.