Fastighetsskatten kan återinföras Hjälp oss att stoppa det!

Allt fler ekonomer och politiker vill återinföra fastighetsskatten. SNS Konjunkturråd har bland annat föreslagit en återinförd fastighetsskatt som skulle vara lika för hus och bostadsrätter. Förslaget skulle ge en stor del av landets bostadsägare en chockhöjd skatt. 

Läs mer

Fastighetsskatten: en hård smäll mot svenska hushåll

En återinförd fastighetsskatt skulle innebära att en genomsnittlig svensk villa med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor, skulle få en skatt på 18 500 kronor per år. Skatten skulle se motsvarande ut för en bostadsrätt. Det kan jämföras med dagens maxavgift på 1 300 kronor för en bostadsrätt och villans 7 800 kronor. Det är oacceptabelt. 

Personuppgiftslagen

Put privacy act here.

Fastighetsskatten avskaffades 2008 på goda grunder.

Skriv under vårt upprop så hjälper du oss se till att den inte återuppstår! 

E-postadress*
Mobilnummer
Förnamn
Efternamn
Adress
Postnummer
Ort

Fastighetsskatten kan återinföras

I ett läge där Sverige står inför stora samhällsekonomiska utmaningar vill allt fler ekonomer och politiker återinföra fastighetsskatten. Senast i raden är SNS Konjunkturråd som föreslår en återinförd fastighetsskatt som skulle vara lika för hus och bostadsrätter. Förslaget skulle innebära en chockhöjd skatt jämfört med dagens kormmunala fastighetsavgift för en stor del av landets bostadsägare.

En återinförd fastighetsskatt skulle innebära att en genomsnittlig svensk villa med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor, skulle få en skatt på 18 500 kronor per år. Skatten skulle se motsvarande ut för en bostadsrätt. Det kan jämföras med dagens maxavgift på 1 300 kronor för en bostadsrätt och villans 7 800 kronor. Det är oacceptabelt. 

Dagens fastighetsavgift med ett takbelopp ger trygghet och förutsägbarhet. Det bidrar till att årets stora småhustaxering – som höjer taxeringsvärdena med i snitt 26 procent över landet – kommer att gå tämligen obemärkt förbi. Med en återinförd fastighetsskatt hade det istället handlat om dramatiska skattehöjningar.

Boendebeskattningen bör vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem. Dessutom måste dagens flyttskatter sänkas eftersom de skapar stora inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. 

Vi har tagit debatten mot boendeskatter många gånger och spelade en central roll i fastighetsskattens avskaffande 2008. Nu är frågan aktuell igen och vi behöver återigen höja rösten. Fastighetsskatten avskaffades på goda grunder och hör hemma i papperskorgen. Nu behöver vi ditt stöd för att se till att ingen ny fastighetsskatt införs.

Läs mer:

Sofias skatter, Fastighetsskatten -död och begraven? SF_2017-4

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Stockholmsregionen analys

Nyhetsartiklar i Mitt i Danderyd, Lidingö, Huddinge, Värmdö, Nacka och Haninge (de sista endast i papperstidningen).

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Hallands län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Uppsala län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Västra Götalands län

 

Räkna ut hur hög din fastighetsskatt skulle bli!

*Takbelopp

Fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift. Den årliga avgiften/skatten blir aldrig högre än ett bestämt takbelopp som är indexbundet och räknas varje år. Takbeloppet för fastighetsavgiften för en villa uppgår 2018 till 7 812 kronor och till 1 337 kr för en bostadsrätt.

Expressen rapporterar om Skattebetalarnas uträkningar

 

Nu vill även SNS Konjunkturrådet återinföra den gamla avskydda fastighetsskatten, och dessutom även på bostadsrätter. Detta skulle innebära chockhöjd skatt på många tiotusentals kronor för en stor del av landets hushåll. En urusel idé på så många sätt. Vår chefekonom Sofia Linder intervjuas i Expressen. Läs intervjun HÄR.

Ekström: Återuppväck inte fastighetsskatten

GÄSTKRÖNIKA Boendebeskattningen ska vara transparent, förutsägbar och så låg att människor kan känna sig trygga i sina hem, skriver gästskribenten Christian Ekström, VD för Skattebetalarna.

Fastighetsskatten var på goda grunder allmänt avskydd när den försvann 2008. Löftet om dess avskaffande anses ha bidragit till Alliansens valseger 2006. Under åren som följt har frågan också varit politiskt stendöd. Det enda parti som öppet talat om ett återinförande är Vänsterpartiet. 

Läs hela gästkrönikan i Göteborgs-Posten (30 mars).