När kan jag ta ut min pension 2025?

Vi närmar oss årsskiftet och många undrar vilka ut­tagsregler för pension som kommer att gälla. Och vad gäller för just din åldersgrupp? Uttagsregler för pension kan upplevas som snårigt att sätta sig in i. Här följer en guide från Skattebetalarnas samar­betspartner Pensionex. Den här gången fokuserar vi på personer födda 1959-­1962.

Regelverk för uttag av allmän pension gäller från 1 januari 2025. Den allmänna pensionen beräknas öka med cirka 4 procent efter årsskiftet 2025.

Allmän pension

Födda 1959

• Du kan tidigast ta ut allmän pension från 62 år.
• Du har rätt till förhöjt grundavdrag från januari det år du fyller 67 (2026), vilket betyder att du då betalar lägre skatt på din pension.

Födda 1960

• Du kan tidigast ta ut allmän pension från 62 år.
• Du har rätt till förhöjt grundavdrag från januari det år du fyller 68 (2028), vilket betyder att du då betalar lägre skatt på din pension.

Födda 1961

• Du kan tidigast ta ut allmän pension från den månad du fyller 63 år.

Födda 1962

• Du kan tidigast ta ut allmän pension från den månad du fyller 63 år.

Du har samtidigt rätt att arbeta till 69 års ålder (eller ännu längre beroende på situation) och så länge du jobbar tjänar du in till din allmänna pension.

Riktålder – gäller från och med 2026

När riktåldern införs rekommenderas du att vänta med att ta ut din allmänna pension fram till den riktålder som beslutats och som kommer att gälla för din årskull.

Riktåldern fastställs och beslutas varje år men används först sex år senare.

Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020–2024 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026–2030. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension blir tre år före riktåldern.

Tjänstepension

Privat anställning

Som privatanställd tjänsteman tillhörande ITP-avtalet kan du som tidigast börja ta ut din tjänstepension månaden efter att du fyllt 55 år.

Om du inte gör ett eget val kommer pensionen för dig som tillhör ITP1 att börja betalas ut automatiskt från 66 års ålder. För dig som tillhör ITP2 kommer pensionen att börja betalas ut automatiskt vid 65 års ålder. Samma sak gäller för ITPK.

ITP1 tjänas in fram tills du fyller 66 år, medan ITP2 tjänas in fram till 65 års ålder.

En förmån för dig som tillhör ITP2 kallas kollektiv slutbetalning. Det innebär att du kan sluta jobba vid 62 års ålder, samtidigt som din pension blir densamma som om du fortsatt jobba fram till 65.

Statligt anställd

För de flesta personer med statlig anställning kan både den valbara och förmånsbestämda delen av pensionen som tidigast tas ut från 61 års ålder.

Du tjänar in till den valbara delen som längst tills du fyller 69 år. Har du en förmånsbestämd del tjänar du in till den tills du fyller 65 år.

Anställd inom kommun och region

Som anställd inom kommun och region kan du tidigast ta ut den premiebestämda delen av pensionen från 60 års ålder och den förmånsbestämda delen kan tidigast tas ut från 61 års ålder.

Merparten av de anställda inom kommun och region tjänar in till pension fram till 67-årsdagen.

Privat pension

Privat pensionssparande och individuellt pensionssparande (IPS) kan du ta ut från 55 års ålder.

Få hjälp att maximera din pension med Pensionex

Via Pensionex får du som medlem en kostnadsfri pensionsplanering och 50 % rabatt om du vill ha eller behöver mer hjälp.

Pensionsmaximering privatperson

Är du företagare och behöver hjälp med pensionen?

Som egen företagare är det mycket att hålla reda på vad gäller din egen och kanske de anställdas pensioner. Via Pensionex får du som företagsmedlem en kostnadsfri pensionsplanering och 50 % rabatt om du vill ha eller behöver mer hjälp.

Pensionsmaximering företagare