Bli medlem

11 gånger dina skattepengar gått till hokuspokus

maj 21, 2024 | Nyheter

Spökjakt, meningslösa tvättmetoder, hittepå-vatten, New Age-certifierade vattenkranar, spådamer och hypnos av arbetslösa. Samtidigt som det sparas in på kärnverksamhet spenderas mångmiljonbelopp på flum. Här är 11 exempel på när dina skattepengar gått till pseudovetenskap.

1. Hundratusentals kronor för hittepå-vatten

Minst femton kommuner, en region och ett universitet har betalat dyra pengar för ”städvatten”, en produkt som de lika gärna hade kunnat tillverka själva eller som vanligt vatten hade kunnat ersätta. 

Vattnet framställs i en generator, en slags maskin där vanligt kranvatten filtreras, som kostar mellan 250 000 till 350 000 kronor.

I en intervju med SVT motiverar Region Kalmars städcontroller (?) inköpet med att han tycker sig fått ”krispigare” städytor, trots att det saknas vetenskapligt stöd för att det överhuvudtaget skulle vara effektivt mot smuts.

2. Kommuner köpte meningslös tvättmetod för miljonbelopp

Förra året avslöjade TV4 att 26 kommuner köpt in en “miljövänlig” tvättmetod för mellan 150 000 till 200 000 kronor där “ultrarent” avjoniserat vatten används i stället för tvättmedel och vanligt kranvatten, trots att det inte skiljer sig från det senare. 

Utöver miljonerna från kommunerna fick företaget 2,9 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten som hjälp i utvecklingsarbetet av sin ovetenskapliga tvättmetod.

citat ikon

Spöken är ett ovanligt arbetsmiljöproblem – som uppstått förvånansvärt många gånger i offentlig sektor.

3. New Age-certifierade vattenkranar i riksdagen

Virvlande vatten motverkar elektromagnetisk strålning, hävdade företaget som 2001 installerde två vattenvirvlare i riksdagens byggnader.

4. Polisen har vid flera tillfällen tagit hjälp av spådamer

“Den försvunne mannen finns vid ett blått hus med vita knutar”, hävdade sierskan som 2011 skickade Värmlandspolisen på en febril (och helt meningslös) sökinsats i blåa hus med vita knutar. I en intervju med DN berättade spådamen att hon flera gånger tidigare kontaktats av polisen, och att samarbetet med sierskor var en “tradition” som hon önskade skulle leva vidare. 

Att vidskepelse åtminstone varit en tradition inom Polismyndigheten stämmer. Det finns kända fall där polisens utredare upplysningsvis hört sierskor som kommit med intressanta uppgifter. Till exempel i samband med morden på Pernilla, Engla och Carlos.

5. Elöverkänsliga får miljonbidrag trots att det är en hittepå-diagnos 

Elöverkänslighet är inte en erkänd medicinsk diagnos enligt Socialstyrelsen, men genom ett regeringsbeslut från 1995 räknas elöverkänslighet ändå som ett funktionshinder.

I dag är Elöverkänsligas Riksförbund den handikapporganisation bland de som saknar vetenskapligt stöd för sina funktionshinder, som får mest i statsbidrag, runt 1,7 miljoner kronor varje år.  

2010 rapporterade Dagens Medicin att landstingsstyrelsen köpt skyddsdukar för att “skydda” s.k. elkänsliga patienter. Vad dessa kostade, finns eller om de ens använts förblir en gåta. Dyrare blev det sannolikt när Karlskoga lasarett 2016 specialinredde akutmottagningen för elkänsliga. 

När jag tidigare uppmärksammade saken blev jag kontaktad av förvånansvärt många elöverkänsliga per telefon (!) och mejl (!!).

6. Spöken är ett ovanligt arbetsmiljöproblem – som uppstått förvånansvärt många gånger i offentlig sektor.

Personalen på ett särskilt boende i Bräcke anlitade 2010 ett medium för att driva ut osaliga andar från en funktionshindrad kvinnas lägenhet.

Rasslande kristallkronor och tavlor som trillade ner från väggen gjorde att Försvarsmakten 2014 kallade in ett medium till militärhögskolan för att utreda om det var spökens fel. Det var det (enligt spökjägaren).

Näringslivsbolaget i Sundsvall anlitade 2017 ett medium för att undersöka om det fanns spöken i stadshuset. 

7. Landstingsanställda fick lära sig om hokuspokus på arbetstid

2007 gästades Kronobergs landsting av den ryske “energimedicinaren” Konstantin Korotkov som bland annat påstått sig kunna fotografera människors auror med en särskild kamera (och diagnostisera därefter) samt tror att det finns “solmänniskor” som kan leva på bara solenergi och vatten.

8. Flummiga inspirationskurser

Den ovetenskapliga metoden “kommunikologi” har sålts på en rad myndigheter för dyra pengar genom åren. Metoden är skapad av personer som hävdar sig kunna förbättra människors kommunikation genom sk. “framgångsnycklar”.

Beskrivningen av kurserna väcker vissa farhågor: till exempel har chefer uppmanats att krypa runt på alla fyra för att “förbättra samarbetet mellan olika delar av hjärnan”.

9. Kommunal inspiration

På tal om flummiga initiativ så köpte Laholm in tänkarhattar i olika färger för att “tänka nytt” när kommunen gick på knäna. Efter många år i kommunens arkiv fick plötsligt tänkarhattarna nytt liv när Ekobrottsmyndigheten hörde av sig och ville låna dem. Tydligen har också medarbetare på Vattenfall suttit i hatt på möten.

Kommunchefen i Kalmar fick en, om möjligt, ännu kreativare idé: och köpte in 5000 bjällror som personalen skulle klinga med varje gång någon sagt eller gjort något bra.

10. Hypnos av arbetslösa

Att wallraffa är på tapeten just nu, och även om det är en omstridd journalistisk metod, så gav den onekligen resultat när en reporter på Aftonbladet låtsades vara arbetslös. Det visade sig nämligen att var tionde coachingbolag som anlitats av Arbetsförmedlingen hade en minst sagt kreativ syn på hur arbetslösa skulle hitta tillbaka till arbete: nämligen genom neurolingvistisk programmering (googla…), hypnos, healing och otillåten terapi.

11. Miljontals skattekronor till ovetenskapliga personlighetstest

Ibland känns det onekligen som om man är omgiven av idioter. Boken med samma namn tar nämligen avstamp i DISC-modellen, en teori som ett flertal sjukvårdsregioner och försvaret lagt tiotals miljoner på att utbilda personal i – trots att den helt saknar vetenskapligt stöd. 

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.