Samhällskontraktet på väg att slitas itu
De som har råd skaffar sjukvårdsförsäkringar, köper läxhjälp åt barnen och hyr in väktare som åker förbi och kontrollerar villan. I praktiken betalar de dubbelt: först via skatten, sedan till den privata sektorn. Medan de som inte har råd är hänvisade till offentliga tjänster som presterar allt sämre. Fokus skriver om ett samhällskontrakt som är på väg att slitas itu.
På område efter område syns en utveckling som går i fel riktning. Utmaningar och problem relaterade till växande och åldrande befolkning, fler elever som inte talar svenska hemma och allt grövre och mer organiserad brottslighet, sätter hög press på vård, skola, omsorg, polis och många andra. Trots höga skatter upplever många att samhället inte levererar tillräcklig service inom vård, skola, omsorg och trygghet. De som har råd betalar sig till högre kvalitet inom dessa områden.
– Poängen med de här offentliga tjänsterna är att de ska gälla lika för alla. Skolan ska vara så bra att alla får samma förutsättningar, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna till tidningen Fokus, och framhåller att man ska få Polisens beskydd oavsett var man bor.
– Annars bränner samhällssystemet folkets förtroende i båda ändar. Både bland dem som är rika nog att betala extra och bland dem som är hänvisade till den offentliga välfärden, fortsätter Ekström.
Det är ett problem att du som medborgare inte har samma rättigheter som kunder
Om ett företag bryter ett kontrakt upphör kontraktet att gälla och kunden förlorar skyldigheten att betala, skriver Fokus.
– Om sjukvård var en konsumenttjänst och vårdgarantin uppfylldes som den uppfylls i dag, då skulle Konsumentombudsmannen äta upp det ansvariga företaget. Som medborgare bör man inte reduceras till kund i alla sammanhang. Men det är ett problem att du som medborgare inte har samma rättigheter som kunder, säger Ekström.
Läs hela texten här.