Myndigheter får inte bli ett självändamål
SlösO:s krönika i medlemstidningen Sunt Förnuft i december 2021.
Regeringen har i samband med budgetpropositionen nu i höst föreslagit en ny myndighet som ska ha systemövergripande kontroll över utbetalningarna från välfärdssystemen. Att minska välfärdsbrottslighet är viktigt. Men varför är svaret en ny myndighet? Det vill säga ytterligare en kock i soppan.
En återkommande svårighet i arbetet för att lösa samhällsproblem är just att myndigheter har svårt att göra saker tillsammans, över myndighetsgränserna. Sverige har cirka 250 statliga förvaltningsmyndigheter. Både vad dessa myndigheter gör och hur de är organiserade behöver ifrågasättas.
Myndigheterna sysslar exempelvis med alltmer kommunikation. Är det nödvändigt? En rapport från ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, visar att antalet anställda på statliga myndigheter som sysslar med kommunikation har ökat med 46 procent under 2006-2019, medan det totala antalet anställda har ökat med 11 procent.
I januari 2022 inrättas en ny myndighet, ett institut för mänskliga rättigheter. Vilka allvarliga brister i rättigheter som den förväntas kunna åtgärda, i ett land som varit framgångsrikt när det gäller demokrati och rättigheter, är högst oklart. Snarare riskerar detta bli en ideologiproducerande myndighet som ska påverka vad folket ska tycka, då den måste syssla med något.
Vissa myndigheter är rena symbolmyndigheter, som Delegationen mot segregation. Den ska signalera att regeringen tar den ökande segregationen på allvar. Tittar man mer noggrant är den dock ensidigt inriktad på ”socioekonomiska faktorer”, det vill säga skillnader i utbildning och inkomster, snarare än alla faktorer som påverkar segregation.
Den omfattande bidragsutdelningen från ett stort antal myndigheter är också något som behöver ges uppmärksamhet. Att till exempel Skolverket ska behöva dela ut statsbidrag till föreningar för att de ska ge läxhjälp till barn, är en befängd konstruktion. De ska inte behöva granska och hålla koll på nära 150 olika föreningar ute i landet, utan syssla med skolfrågor.
En regering får inte vara sentimental och avstå från att göra nödvändiga förändringar.
Myndighetsfloran i Sverige borde ses över. Att minska antalet och stuva om bland myndigheter är ingen lätt uppgift. Sådant berör många personer som har dessa som sina arbetsplatser. Samtidigt får inte en regering vara sentimental och avstå från att göra nödvändiga förändringar för att vi ska få en effektiv och lagom stor stat som kan göra sitt jobb.
_________
Bli medlem och få tidningen Sunt Förnuft fyra gånger/år i brevlådan.