Familjeveckan – dyr ledighet som ingen har efterfrågat
Familjeveckan är ett av många valfläskförslag som riskerar att skada ekonomin när den behöver det som allra minst.
Pandemin har slagit hårt mot Sverige, inte minst ekonomiskt. Utöver att människor har gått bort eller lidit fysiska men så har företag tvingats gå i konkurs och människor har sagts upp. För att hantera den ekonomiska delen av pandemins framfart presenteras nu enorma budgetpaket. I en skenande överbudscirkus skriker landets politiker ut de ena satsningarna efter de andra med pandemin som svepskäl. Endast i undantagsfall har miljardregnet någon egentlig koppling till pandemin.
– Mest handlar det om valfläsk som ska locka folk till att rösta på det egna partiet, säger Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe.
En påkostad satsning som är väldigt omdebatterad är familjeveckan. Skattebetalarna riktade tidigt skarp kritik mot idén om familjeveckan i ett remissyttrande.
Familjeveckan är ett svar på en fråga som ingen har ställt
Införandet av en familjevecka var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften och det ingick i Januariöverenskommelsen. Fullt utbyggd skulle den ge vårdnadshavare med barn i åldrarna 4 till 16 år fem dagar var extra ledighet. Förslaget som presenterats budgetpropositionen är att se som ett första steg och det innebär att man får 3 dagar ledigt per vårdnadshavare och år.
– Familjeveckan är ett svar på en fråga som ingen har ställt, menar Skattebetalarnas VD Christian Ekström.
Prislappen för de tre lediga dagarna är beräknad till 3,5 miljarder men den växer när fler nyttjar reformen och därutöver ska skatteförlusten som kommer av att människor inte arbetar läggas till. Enligt regeringens beräkningar kommer ett införande av familjeveckan kosta minst 2,5 miljarder kronor per införd dag i minskad BNP.
– Det är en mycket blygsam bedömning som är behäftad med stor osäkerhet. En rimlig bedömning ligger någonstans i spannet mellan 3 och 8 miljarder kronor per införd familjedag. Det handlar alltså sannolikt om någonstans runt 20 miljarder i samhällskostnad för de här första tre dagarna, invänder Erik Bengtzboe.
Sveriges generösa föräldraförsäkring har fått kritik för att vara för flexibel när det gäller uttag av dagar. Därför har en rad förändringar genomförts för att koncentrera uttaget till när barnen är små.
– Familjeveckan kommer att ha precis motsatt effekt. Hela syftet med familjeveckan är att underlätta uttag för äldre barn, framhåller Christian Ekström.
Pandemins effekter på ekonomin understryker behovet av konkurrenskraft och tillväxt. Redan innan krisen stod Sverige inför omfattande problem med en åldrande befolkning, svag produktivitetsutveckling och svag ekonomisk tillväxt per capita.
– Vad som nu behövs är en politik för återhämtning och tillväxt. Men istället strör man pengar på dyr ledighet som ingen har efterfrågat, avslutar Christian Ekström