Utredning säger nej till stärkt tjänstemannaansvar
SLÖSO KOMMENTAR En statliga utredning tillsattes 2020 för att se över det straffrättsliga ansvaret för offentliga tjänstemän. Den kom fram till att inget behöver göras. Ärendet fördröjs därmed flera år, på grund av regeringens agerande. Detta är under all kritik.
En statlig utredning har behandlat den viktiga frågan om stärkt tjänstemannaansvar, något som SlösO har drivit i många år. Den 2 feb kom utredningen med sitt resultat. Slutsatsen blev att tjänstemannaansvaret inte behöver stärkas. Utgången var tyvärr inte förvånande, men beklaglig.
Regeringens stjälpte ett stärkt tjänstemannaansvar
En enig riksdag beslutade 2018 att det tidigare nedmonterade så kallade tjänstemannaansvaret ska stärkas igen. Det är en del i att få till stånd ett bättre fungerande myndighetsväsende, stärka tilliten till det offentliga och minska slöseriet med skattemedel.
Regeringen drog på ärendet i två år. När den till slut startade en utredning, utgjorde tjänstemannaansvaret bara en liten del av den. Dessutom hade riksdagens uttalanden om att tjänstemannaansvaret ska stärkas, i direktiven blivit till att utredningen skulle titta på om det skulle stärkas. Utredningen kunde alltså komma att föreslå att inget ska göras alls. Så blev det.
Utredningen anser tjänstemän ska slippa ansvar för att de är utsatta
Trots att det i princip endast är poliser, åklagare och domare som blivit dömda för tjänstefel, anser utredaren att de system för ansvarsutkrävande som finns idag fungerar och är tillräckliga. Om tjänstemännens ansvar ökar kan det leda till mer detaljstyrning, vilket skulle riskera kvaliteten och effektiviteten i verksamheten att försämras. Man vill hellre skapa styrning genom tillit. SlösO menar dock att även tillit måste ha gränser. Det måste finnas en balans.
Utredaren anser att det kan bli problem att få människor att vilja arbeta som tjänstemän om ansvaret skulle stärkas. Här verkar utredningen ha tagit fackförbundet ST:s åsikter (facket för statligt anställda) och gjort dem till sina egna. Litet ansvar är inte något som det offentliga borde locka anställda med, utan andra saker.
Tjänstemännen är numera utsatta för våld, hot och trakasserier från allmänheten. De ska inte behöva ännu mer press på sig, menar utredaren. Detta argument är tokigt. Om tjänstemän blir utsatta för hot, måste de problemen lösas. Lösningen är inte att göra tjänstemän ansvarslösa.
Kommer den politiska oppositionen acceptera en regering som obstruerar?
Utredningens slutsats går emot det riksdagen gav regeringen i uppdrag. Fyra år har nu gått förlorade. Vill riksdagen faktiskt få till stånd en ändring, så kommer det att dröja ytterligare ett antal år innan det kan kan ske.
Regeringen har inte velat leverera och den politiska oppositionen har blivit fintad upp på läktaren. Kommer den att acceptera det?
Läs mer: Debattartikel av Slöseriombudsmannen från 2020: ”Regeringen är oseriös angående tjänstemannaansvaret”