10 miljoner spenderas varje dag i Almedalen
Almedalsveckansveckan börjar lida mot sitt slut. Och varje dag kostar det skattebetalarna minst 10 miljoner kronor. Den tidigare veckolånga firmafesten för Sveriges politiska partier, organisationer, företag, media och offentliga aktörer är nu nedkortad till hälften. Från toppåren, innan pandemin, med fler än 4 000 officiella och registrerade evenemang är nu antalet ungefär hälften. För bara 13 år sedan – då veckan var dubbelt så lång – var antalet ”bara” 154 arrangemang. Att antalet aktiviteter med tiden blivit fler är särskilt förvånande då resor, boende och seminarielokaler i många fall har ökat dramatiskt i pris.
De höga priserna i Almedalen betyder också att stora summor skattepengar spenderas när kommuner, regioner och statliga myndigheter invaderar Gotland. Vi har återkommande uppskattat hur mycket offentlig sektor spenderar under veckan, hur många seminarier och publika programpunkter som anordnas. Vår uppskattning är att kommuner, regioner och myndigheter spenderar minst 10 miljoner kronor om dagen på att anordna möte för varandra under Almedalsveckan. I år handlar det om 201 evenemang av drygt 140 offentliga aktörer för minst 50 miljoner kronor, när vi ser till kostnader för att anordna seminarier, förberedelser, resor och personal.
Då räknar vi inte med inofficiella arrangemang så som mingel, middagar och rundabordssamtal som inte är registrerade i programmet. Vi räknar inte heller med helt eller delvis offentligt finansierade arrangemang av bolag och organisationer som samägs av flera kommuner och organisationer. Inte heller tar vi med den flora av organisationer som tillhör det så kallade civilsamhället, men som i många fall är finansierade med skattemedel helt eller till del.
Mötesplats Jönköping, en samarbetsorganisation för kommunerna i Jönköpings län, högskolan i Jönköping, länsstyrelsen och regionen, anordnar 33 evenemang för att nämna ett exempel. Jönköpings kommun skickar runt 40 personer till Almedalen, till en kostnad av 750 000 kronor – samtidigt ska kommunen spara 85 miljoner kronor under 2024.
Jönköpings kommun skickar runt 40 personer till Almedalen, till en kostnad av 750 000 kronor - samtidigt ska kommunen spara 85 miljoner kronor under 2024.
Om statliga myndigheter, kommuner och landsting samt andra skattefinansierade organisationer ska skicka politiker och tjänstemän till Almedalen för att nätverka och diskutera på skattebetalarnas bekostnad så bör de åtminstone kunna svara på två viktiga frågor: vad kostar deras medverkan och vilken nytta får skattebetalarna av att de är på plats? Klart är att många offentliga aktörer lägger ned hundratusentals kronor på sin medverkan. Pengar som man kan vara ganska säker på att skulle göra större nytta i deras kärnverksamheter, eller varför inte i skattebetalarnas egna plånböcker?
Kommuner som nu har svårt att få ekonomin att gå ihop när löner och priser höjs på grund av inflationen skickar samtidigt ogenerat stora delegationer till Visby för att föra dialog med företrädesvis personer från andra kommuner.
Vi är ett av världens högst beskattade folk, och ändå talas det om att de stora utmaningar Sverige står inför gör att skatterna kommer att behöva höjas ännu mer. Att offentliga aktörer då prioriterar att lägga pengar på att åka till Almedalen visar på en häpnadsväckande nonchalans. Men tyvärr är det lätt att spendera när någon annan betalar.
Amilia Stapelfeldt, Slöseriombudsman, Skattebetalarna
Christian Ekström, vd Skattebetalarna
Läs vår rapport ”Rundgång i bubblan – Kommuner och stat lägger minst 50 miljoner på att prata med sig själva i Almedalen”