Ska utbildning, ansvar och arbetsamhet löna sig
Ulf Kristersson sade i en riksdagsdebatt 2019, ”Det ska alltid löna sig att utbilda sig, jobba mer och ta mer ansvar”. Ändå har regeringen valt att frysa brytpunkten för statlig inkomstskatt. Ska det löna sig att utbilda sig eller ska utbildning fortsatt straffbeskattas, undrar Skattebetalarnas vd och chefekonom i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Det är bara genom ökad tillväxt som mer resurser kan tillföras välfärden samtidigt som människor får mer pengar i plånboken. Lägre skatter skapar bättre förutsättningar för ökad tillväxt, vilket skapar välstånd som kommer alla till del. Äntligen har Sverige en regering som förstår värdet av att sänka skatter för att öka tillväxten, men på en punkt är det som att regeringen blundar för verkligheten – Sveriges skadligt höga marginalskatter på lön.
Nu vilar ansvaret tungt på Kristerssons axlar
Sverige är i stort behov av tillväxtreformer som leder till ökad produktivitet och fler arbetade timmar. En av de lägst hängande frukterna för en regering som vill se ökad tillväxt är att sänka marginalskatterna på högre inkomster. Som Ulf Kristersson sade i en riksdagsdebatt 2019, ”Det ska alltid löna sig att utbilda sig, jobba mer och ta mer ansvar”. Nu vilar ansvaret tungt på Kristerssons axlar. Ska det löna sig att utbilda sig eller ska utbildning fortsatt straffbeskattas?
Läs hela texten här.