Nya taxeringsvärden betyder hög fastighetsskatt
Var tredje år uppdaterar Skatteverket taxeringsvärdena för småhus. Du som äger en villa, ett radhus, ett fritidshus eller annat småhus kommer att få ett förslag på justerat taxeringsvärde från Skatteverket som sedan ska deklareras. Taxeringsvärdet beräknas primärt utifrån vad som kallas värdeområden. Hela landet är indelat i olika geografiskt avgränsade områden, så kallade värdeområden. Indelningen är konstruerad för att ta i beaktande att prisbildningen för fastigheter skiljer sig åt mellan olika områden i landet. Taxeringsvärdet baseras utöver på värdeområden också på bostadens skick. Du som exempelvis har gjort renoveringar eller tillbyggnation måste därför deklarera detta. Taxeringsvärdet ligger sedan till grund för din fastighetsavgift. Fastighetsavgiften uppgår till 0,75 procent av taxeringsvärdet, men idag finns ett takbelopp på 8 349 kronor (2020).
Den senaste tiden har debatten om fastighetsskattens vara eller icke vara fått nytt liv. Innan den avskaffades år 2008 uppgick den till en procent av taxeringsvärdet. Preliminära siffror från Skatteverket beräknar att taxeringsvärdena nationellt kommer öka med 17 procent, men siffrorna skiljer sig stort mellan olika delar av landet.
– Taxeringsvärdena ger en tydlig varning om hur snabbt och hårt en återinförd fastighetsskatt skulle slå, när de kan öka med över 20 procent per taxeringsperiod. Den gamla fastighetsskatten motsvarade en procent av taxeringsvärdet och de nya förslagen om en återinförd fastighetsskatt ligger i samma härad, säger Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna.
Senast den 2 november ska småhusdeklarationen vara inlämnad hos Skatteverket.
Räkna ut vad du skulle få i fastighetsskatt om den återinfördes här.