MENY STÄNG MENY

Hjälp oss stoppa nya högre företagsskatter!

Läs mer

Stoppa höjda skatter på företagande!

Vi behöver skatter som uppmuntrar företagande – inte som driver företag ur landet. Sveriges höga skatter på arbete och företagande skadar svensk ekonomi. För att få fler att starta och driva företag måste fler få behålla mer av vad de tjänat ihop. Att driva företag innebär en risk. Därför måste skatterna på företagande vara lägre än för vanligt lönearbete.

Under förra mandatperioden höjdes företagens skatter med cirka 33 miljarder. De senaste två åren har en del nya skatter införts eller höjts medan andra har sänkts. Men nu höjs röster – inte minst från regeringspartierna S och MP – för höjda kapitalskatter, försämrade regler för fåmansbolag (3:12-regler) och höjda skatter på företagande. Det vore skadligt för Sverige.

Skattebetalarna strider för sänkta skatter på arbete och företagande

Jobb och tillväxtskapande sker i stor utsträckning i småföretagen. I Sverige finns 100 000 företag med 0-19 anställda, och dessa står för en stor del av de kommunala skatteinkomsterna i landet. Det är också här som flest nya jobb skapas. Det borde alltså vara angeläget för regeringen att skapa ett så gynnsamt företagsklimat som möjligt. Företagen och entreprenörerna är Sveriges motor.

 

Företagare ska uppmuntras - inte beskattas ihjäl

De så kallade 3:12-reglerna gör det möjligt för entreprenörer att ta ut delar av vinsten till en lägre skatt än skatten på lön. Det är klokt eftersom företagande innebär en helt annan risk än att ta en anställning. Tyvärr har finansministern tidigare försökt begränsa möjligheten och därmed höja skatten för entreprenörer. Det är orimligt! Tvärtom bör beskattningen på företagare minska och reglerna förenklas. Vi jobbar mot höjda skatter på företagande och entreprenörskap. Sverige behöver uppmuntra fler entreprenörer som vågar starta och driva företag.

Dags att dra i bromsen för ännu högre fordons- och förmånsskatter

Regeringen har inför 2021 föreslagit höjda förmånsvärden för firmabilar. De senaste åren har många fordonsskatter höjts kraftigt. Det är vanligt att den årliga fordonsskatten blivit tre till fyra gånger högre på vanliga bilmodeller. Under samma period har ständigt höjda skatter samtidigt drivit upp drivmedelskostnaderna. Nu föreslås alltså ännu högre fordonsskatt med tusentals kronor per år på vissa bilmodeller, och dessutom höjda förmånsvärden på förmånsbilar. För företagare, där många har små marginaler, innebär det ännu högre skatter och utgifter på en redan tung börda.

Synliggör kostnaderna för att anställa

Sveriges höga skatter på arbete gör det väldigt dyrt att anställa. Men få vet faktiskt hur mycket de betalar i skatt varje år. För den anställde är arbetsgivaravgifterna en dold skatt. Indirekta och dolda skatter på arbete är faktiskt lika stora som det direkta skatteuttaget på arbete. Vi kämpar för att förtydliga hur höga skatterna på arbete faktiskt är och tycker att det är en självklarhet medborgarna ska veta hur höga skatterna är. I ett första steg borde arbetsgivaravgifterna förtydligas och sänkas. Läs mer om hur vi jobbar för att synliggöra arbetsgivaravgifterna.

 

Debattartiklar om skatter på företagande

Det är skatterna på arbete som ska sänkas (Aftonbladet 20 oktober 2020)

Ojämlikheten bekämpas inte med högre skatter (UNT 25 maj 2020)

EU-skatter riskerar stå Sverige dyrt (Dagens Industri 4 februari 2020)

Miljarder slösas bort i industripolitiken (Svenska Dagbladet 22 januari)

Strunta i dyr symbolpolitik, Centern!, (NWT 26 september 2019)

Sänkta skatter ett måste för ekonomin (Svenska Dagbladet 16 september 2019)

Regeringen straffar hantverkare (Gefle Dagblad 11 september 2019)

Skattesmäll hotar företag med fyrhjulingar (Land Lantbruk 4 september 2019)

Finansministern ska inte bekämpa rikedom (UNT 1 juni 2019)

Den verkliga kapitalskatten är betydligt högre än man tror

I debatten låter det ofta som att Sverige har låg kapitalbeskattning. Det stämmer inte. Den svenska kapitalbeskattningen är internationellt sett hög, inte minst på aktier. Kapitalinkomstskatten uppgår i normalfallet till 30 procent i Sverige (med några undantag). Den verkliga skatten kan emellertid bli betydligt högre eftersom kapitalbeskattningen inte tar hänsyn till reala prisförändringar, det vill säga inflationen. Det gäller bland annat för aktievinster, skatt på bankränta och kapitalvinst vid bostadsförsäljningar. 

Läs mer i vår medlemstidning: 

Den verkliga kapitalskatten -högre än man tror

Låga kapitalskatter en myt – Sverige klart över snittet internationellt

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.