Här är årets värsta slöseri 2019!
Svensk klimatpolitik är årets värsta slöseri 2019. I alla fall när svenska folket får bestämma. Klimatpolitiken tilldelas därför utmärkelsen av Skattebetalarnas Slöseriombudsman.
– Regeringen har mer än fördubblat anslagen till klimatpolitiken, men trots det minskar inte utsläppen längre. Under 2018 ökade utsläppen till och med. Därför har klimatpolitiken utsetts till årets värsta slöseri, säger Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening.
Med över 18 000 röster var det nytt rekord i antal röster för tävlingen årets värsta slöseri och 30 procent av rösterna landade på klimatpolitiken. Jag söker nu Isabella Lövin (MP) för att överlämna utmärkelsen.
Anslagen till klimatpolitiken har mer än fördubblats de senaste åren samtidigt som utsläppen i princip har slutat minska. I regeringens budget för 2020 anslås 12,6 miljarder för klimatpolitiken, jämfört med 5,2 miljarder 2014. Men trots det minskar utsläppen inte längre. Förra året ökade utsläppen till och med marginellt.
Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut många av regeringens storsatsningar som klimatklivet, stödet till elbilar och solelsstödet. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterade i januari 2019 i en kommentar till Riksrevisionens granskning av klimatklivet att ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgasutsläpp har varit höga”. I sin kommentar till regeringens budget 2017 (när det infördes) skriver Konjunkturinstitutet att programmet ”riskerar att bli ett kostsamt slag i luften”. Hård kritik för att komma från en statlig expertmyndighet.
Samtidigt går uppemot var tredje miljöbil som säljs i Sverige med miljöbilsbonus på export till Norge inom bara något år. Att satsa så mycket pengar på bidrag till elcyklar, stöd till solel eller varför inte klimatångestterapi när det finns andra åtgärder som hade gjort större nytta för klimatet kan inte klassas som någonting annat än slöseri.
– Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar. Det är inte mindre viktigt att pengarna har effekt när de satsas på någonting som är viktigt – snarare tvärtom, säger Johan Gustafsson.
På andra plats i tävlingen kom konstnärsnämndens miljonbidrag till konst för daggmaskar och på tredje plats Göteborgs planer på en linbana över Göta älv.
Nästan varje dag uppmärksammar Slöseriombudsmannen nya exempel på hur politiker och andra makthavare slösar med våra skattepengar. Det handlar inte bara om storslagna myndighetssatsningar eller små kommunala tokigheter. Minst lika allvarlig är den ineffektivitet som fortfarande präglar den offentliga verksamheten.
Tipsa redan nu om kandidater till Årets värsta slöseri 2020! Maila till Slöseriombudsmannen på sloso@skattebetalarna.se