Det behövs ett paradigmskifte i svensk förvaltningspolitik
Skatteslöseriet i kommun, region och stat är ett strukturellt problem som möjliggörs av undermålig spårbarhet, en illusion av transparens och alldeles för svagt ansvarsutkrävande i offentlig förvaltning. För att vända utvecklingen och leverera mer pang för skattepengarna behövs ett paradigmskifte i svensk förvaltningspolitik, skriver Skattebetalarna i Altinget.
Det omfattande slöseriet och den upplevda korruptionen måste tas på allvar
I slutet av januari publicerade Transparency international Sverige sin årliga internationella rapport om upplevd korruption i offentlig sektor. Med det lägsta resultatet sedan mätningarna inleddes placerar sig Sverige näst sämst i Norden och medan jämförbara länder antingen förbättrat sina resultat eller ligger still, dalar Sverige på den internationella rankingen. Den negativa trenden bedöms enligt Transparency international Sverige hålla i sig även framgent. Detta är en problematik som behöver tas på största allvar. Utvecklingen är dyster men den går att vända om rätt åtgärder vidtas.
För att komma till rätta med problematiken föreslås bland annat ett stärkt tjänstemannaansvar och oberoende revision i kommuner och regioner, något som Skattebetalarnas förening har argumenterat för i flera år.
Svensk offentlig sektor är i behov av ett paradigmskifte och en kulturförändring. Ansvarskänslan måste stärkas för att se till att skattebetalarna får mer pang för pengarna, men också för att säkerställa förtroendet för systemet. Det omfattande slöseriet och korruptionen måste tas på allvar.
Läs hela texten i Altinget.