Dags att sänka skatten på pensioner
Pensionerna har de senaste åren använts flitigt som politiska slagträn. En rad förändringar har genomförts vilka har gjort pensionssystemet mindre begripligt samtidigt som respektavståndet har minskat. Det finns dock möjlighet för regering och riksdag att göra något som gör det mer lönsamt att både arbeta och ha arbetat. Det är hög tid för en rejäl sänkning av skatten på pension, skriver Skattebetalarna i UNT.
Det är en viktig princip att den som arbetat ett helt liv ska veta att det också kommer synas i pensionskuvertet. Tyvärr har det de senaste åren genomförts flera reformer, som gjorts med intentionen att stärka ekonomin för dem med sämst pensioner, urholkat principen. Skattebetalarna presenterar tre konkreta förslag för att vända utvecklingen och göra det mer lönsamt att arbeta samt att ha arbetat.
Kan genomföras utan att behöva sänka bidrag och ersättningar till de som är i behov av sådana
- Separera egenintjänad pension från garantipension och andra bidrag.
- Sänk skatten kraftigt på egenintjänad pension.
- Sänk skatten på lön i en trappa för den som närmar sig och passerar riktåldern för pension.
Om egenintjänad pension separeras från garantipension och andra bidrag blir det möjligt att kraftigt sänka skatten på pensioner och därmed öka respektavståndet. En sådan reform kan genomföras utan att behöva sänka bidrag och ersättningar till de som är i behov av sådana. Långsiktigt bör målsättningen vara att låga pensioner som ligger nära gränsen för garantipension ska vara helt skattebefriade. Genom att samtidigt sänka skatten på lön för den som närmar sig och sedan passerar riktåldern för pension blir det en kraftfull morot som gör det lönsamt för dem som kan och vill arbeta längre att göra det, vilket stärker samhällsekonomin och därmed också pensionerna, menar Skattebetalarnas vd och chefekonom.
Fler ska kunna leva ett bra liv på sin pension utan att tvingas vara beroende av olika statliga bidrag och stöd. Samtidigt behöver vi uppmuntra alla som kan att jobba så länge som de vill och orkar. Det gynnar alla!
Läs hela debattartikeln.