Skattepengarna flyger i Botkyrka.
Bli medlem

Allt du behöver veta om skandalen i Botkyrka

okt 30, 2024 | I media

En extern granskning kritiserar Botkyrka kommun för brister i användningen av statsbidrag avsedda att motverka gängrekrytering. Slöseriombudsmannen har tittat närmare på New York-resan. Vilka åkte dit och vad gjorde de egentligen där?

Statsbidrag avsett för att bekämpa gängbrottslighet gick till att låta en tidigare anställd arrangera en “ungdomsresa” (åt en ungdom + stort entourage) till New York. Men det är inte första gången skattepengar till Botkyrka hamnar på villovägar.  

Skandalen i korthet

  • Det finns inga politiska beslut kring hur de 65 miljonerna i statsbidrag har använts, endast vag, övergripande information. Bristande hantering av statsbidraget har skapat godtycklighet och möjliggjort gynnande av vänner och/eller otillbörlig påverkan samt gjort kommunen sårbar för korruption.
     
  • Flera av deltagarna på resan till New York a) var inte ungdomar (utan vuxna som kommunen försöker framställa som ungdomar) b) är inte bosatta i Botkyrka kommun.
     
  • Researrangören a) var inte upphandlad av Botkyrka kommun b) drivs av en före detta anställd på kultur- och fritidsförvaltningen som fått många olika uppdrag av förvaltningen utan upphandling.
     
  • Det finns inget formellt beslut från den som hade huvudansvaret för samordningen av statsbidraget gällande denna resa, endast några e-post och muntliga samtal kollegor emellan. Beslutet och summan har aldrig specificerats eller dokumenterats. Detta är ett synbart uttryck för den administrativa oordning som präglat de ansvariga.
     
  • 2022 krävde Socialstyrelsen tillbaka statsbidrag gällande placeringskostnader. Man godkände så småningom kommunens förklaring men kritiserade dem för språkträningsinsatser. 

Få ungdomar på ungdomsresan

För studieresan rör det sig bara om en person som är att kategorisera som ungdom då hen är född 2006, övriga är födda år 2004, 2000, 2001, 1997 och 1998. Det är därmed förvirrande att begreppet ungdomar används frekvent. Det är dessutom särskilt svårt att motivera en specialbehandling av vuxna kommunmedlemmar. Det framstår också som märkligt att så pass många ungdomscoacher följer med på en resa som sägs rikta in sig på ungdomar men i realiteten utgörs av vuxna.

De följde med till New York:

  • Fem unga vuxna födda mellan 1997-2006, folkbokförda i Botkyrka
  • En ung vuxen, född 1998, folkbokförd i Sollentuna
  • Sju ungdomscoacher (anställda på förvaltningen)
  • Sju ungdomscoacher (anställda på KoF)
  • Kultursamordnare
  • Enhetschef Ung 16-19
  • Kultursamordnare (anställd på förvaltningen)
  • Två reseledare från konsultbolaget
  • Verksamhetschef för bad, idrott och motion
  • Verksamhetschef för konst & bibliotek
  • Verksamhetschef för kultur och ung fritid
  • Projektledare
  • Föreningskonsulent
  • Kommunikatör
  • Utredare

En av personerna som man anlitat via bolaget som arrangerade resan har tidigare varit anställd på kommunen och aktuell förvaltning. Hen var även en av de två personer från bolaget som följde med som reseledare. De som föreslagit att anlita bolaget har därmed en relation till personen i form av tidigare kollegor.

citat ikon

En av personerna som man anlitat via bolaget som arrangerade resan har tidigare varit anställd på kommunen och aktuell förvaltning.

Personalens schema

Den del av resan som tagits sikte på förvaltningens personal och haft som syfte att utgöra inspiration och innebära kunskapsinhämtning har haft ett betydligt mer luftigt schema än det program som ungdomarna omfattats av (även om det mest innebar dans-workshops). Det handlar om i regel en programpunkt om dagen. Utöver det som redovisas i reserapporten anges att man även genomfört egna studiebesök. Det framgår i reserapporten att man haft workshops kring vad man sett men det är oklart på vilket sätt det gett resultat och hur omfattande det anknytande arbetet under resan varit. 

Under sex dagar i New York ägnade sig personalen åt strax över en dags “arbete” i form av följande aktiviteter:

Tisdag

  • 12:00-14:30 – Studiebesök på Brooklyns bibliotek

Onsdag:

  • 13:00-15:00 – Fotografisk utställning på bibliotek
  • 19:00-21:00 – Amateur night at the Apollo, Semifinal (underhållning)

Torsdag: 

  • 14:00-15:30 – Studiebesök hos CUNY, ett kulturprogram som syftar till att skapa karriärvägar för studenter med intresse för konst och kultur

Fredag:

  • 13:30-15:00 – Studiebesök hos en kulturorganisation som arbetar för social rättvisa
  • 16:00-18:00 – Här träffade man eventuellt en aktivist och hiphopentreprenör i Bronx (punkten avslutas med ett frågetecken i dagordningen)

Lördag:

  • 13:00-15:00 – Museumbesök

Söndag: 

  • Hemresa

Att, som det står i resans resultatrapport, ”Genom att uppleva stadens varierande befolkning och olika kulturella uttryck, får man som besökare en djupare förståelse för hur mångfald kan berika samhället och skapa en dynamisk kulturell miljö.” kan visserligen ha relevans men för att motivera en så stor satsning bör man kunna förvänta sig att programmet vore mer omfattande. 

Inte första gången

2023 betalade kommunen tillbaka resan till New York samt felkonteringar, men det var inte första gången de fick kritik från Socialstyrelsen. 2022 krävde Socialstyrelsen tillbaka statsbidrag gällande placeringskostnader, något som varit underrapporterat (orapporterat?) i media. Man godkände så småningom kommunens förklaring men kritiserade dem för språkträningsinsatser.

I samband med kommunens återrapportering för 2022 års statsbidrag uppmärksammade Socialstyrelsen att kommunen redovisat kostnader för köp av huvudverksamhet. Av de kompletteringar som därmed efterfrågades till återrapporteringen framgår att kommunen använt 22 miljoner kronor av statsbidraget för placeringar enligt SoL och LVU av barn, unga samt vuxna upp till 21 år som har haft en koppling till kriminalitet. Medel har även använts för tillfälliga boenden för avhoppare upp till 25 år. Dessa kostnader ansågs inte rymmas inom syftet med statsbidraget.

Av kompletteringar av återrapporteringen har även framkommit att kommunen använt medel för en app för språkträning samt språkträning via arbete. Insatsen har riktat sig till 20 utrikesfödda, arbetslösa mammor i utsatta områden. Kostnaden för insatsen för hela uppdraget inkl. löner för kvinnorna och viss administration var 949 000 kronor. Kommunen kan inte svara på om familjerna, där dessa mammor fått ta del av denna insats, haft andra insatser utifrån barns behov. Inte heller dessa kostnader ansågs rymmas inom syftet med statsbidraget.

I återrapporteringen av 2023 års statsbidrag till kommuner för sociala insatser i utsatta områden svarar Botkyrka följande på frågan om satsningen bidragit till att minska risken för barn och unga att dras in i eller på andra sätt drabbas av kriminalitet:

“Det är mycket svårt att bedöma vad insatserna har gett när man tittar på effekterna. Men vi uppfattar att vi fått goda resultat och att samverkan har definitivt ökat med hjälp av dessa medel.”

Skandalen kring New York-resan är således bara toppen av ett isberg. Hjälp Slöseriombudsmannen att gräva (ännu) djupare genom att bli medlem i Skattebetalarnas förening.

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.