Skattebetalardagen från midsommarafton jobbar du gratis

Skattebetalardagen är den dag på året då en medelinkomsttagare slutar att arbeta för sig själv – resten av årets alla inkomster går till skatt. I år infaller Skattebetalardagen på midsommarafton.

Skattebetalardagen är ett sätt att åskådliggöra hur hög den totala skatten är för en vanlig löntagare, vilket illustreras genom att skattebördan fördelas över årets alla dagar, där man först jobbar för sig själv och sedan för staten.

Så här räknar vi

Skattebetalardagen beräknas utifrån en genomsnittlig inkomst, som motsvarar en månadslön på 38 100 kronor. I år uppgår medelinkomsttagarens skatter till 53,1 procent av den totala lönen (inklusive arbetsgivaravgifter). Utslaget på antal dagar betyder det att man arbetar 172 dagar för sig själv och 194 dagar för att betala sin skatt.  Dag 173 på året – 21 juni – infaller Skattebetalardagen 2024.

Läs rapporten

Exakt när Skattebetalardagen infaller för varje enskild individ varierar beroende på bland annat hur hög inkomst man har och var man bor i landet.

Nedan kan du räkna ut när din skattebetalardag infaller.

Skattebetalarna finansieras med medlemsavgifter

Tycker du också att detta är galet? Läs mer om vad vi på Skattebetalarna tänker om Sveriges höga skattetryck.

Ett bra sätt att hjälpa oss driva frågan om lägre skatter och minskat slöseri med dina skattepengar är att bli medlem i Skattebetalarna.
Vi finansieras genom medlemsavgifter (495 kronor för ett helt år) och är därför helt beroende av medlemmar för vår verksamhet. Vi hoppas på ditt stöd! Bli medlem redan idag och gör vårt fortsatta arbete möjligt.