7,9 miljoner för att ”flytta” världens äldsta träd till Malmö
Vid den nya vårdbyggnadens huvudentré i Malmö kommer du snart kunna se en klonad variant av världens äldsta träd!
Det hör egentligen hemma i Dalarna, men med hjälp av forskare, ingenjörer och närmare åtta miljoner skattekronor har en stickling och ett specialdesignat växthus tagits fram i hopp om att skapa en “välkomnande miljö” till sjukhuset.
36 konstgjorda kloner för 115 918 kronor
Trädet har tidigare klonat sig själv på naturlig väg, genom att delar av trädets rotsystem under alla år överlevt och nya stammar vuxit fram eftersom. På det här sättet har trädet klonat sig själv om och om igen, vilket gör “Old Tjikko” till världens äldsta nu levande träd. Därför är det föga förvånande att forskarna på Skogforsk – som för fem år sedan fick uppdraget att försöka klona trädet på konstgjord väg – så småningom lyckades:
Att producera 36 ymper (trädkloner) kostade “bara” 115 918 kronor, men att hålla dem vid liv blir dyrare…
Odlas i en glasbubbla utomhus
Att världens äldsta träd finns på Fulufjället beror antagligen på att det trivs bra där.
Anpassningen till det skånska klimatet blev därför en dyr utmaning – och sticklingen kommer placeras inuti en cylinderformad klimatkammare som är 9,3 meter hög och 5 meter i diameter, utrustad med klimatkontroll, ljus, tilluftsfläkt och fjärrkyla.
– Besökare och medarbetare på sjukhusområdet kan följa trädets livscykel, samtidigt som den livsuppehållande tekniken synliggörs, förklarar en kommunikatör när jag frågar varför man gett ingenjörer i uppdrag att kyla ner ett växthus som står ute i solen till ~10°C.
Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid
“Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid”, konstaterar Region Skåne i en beskrivning av investeringen. Men när man beundrar det specialdesignade miljonväxthuset från vårdkön är det nog inte bara tiden man funderar på, utan kanske också vad man kunde fått istället?
Totalt har det investerats 92 miljoner kronor i s.k. “konstprojekt” i Nya sjukhusområdet Malmö. Men då fick man dessutom en sittnisch med ljud, broderade bårtäcken, tolv objekt i aluminium och inte minst 164 handblåsta glober i laboratorieglas (som syftar till att belysa det faktum att Malmö är en mångkulturell stad).