56 miljarder – Skattepengar som kräver bättre kontroll
Efter att regeringen avskaffat enprocentsmålet uppgår det årliga svenska biståndet till 56 miljarder kronor. Trots att siffran är hög tar debatten om biståndet mycket begränsad plats. Som ett bidrag i debatten har Skattebetalarna i medlemstidningen Sunt Förnuft pratat bistånd med journalisten Bengt G Nilsson, terrorforskaren och Sidas nyblivne styrelseledamot Magnus Ranstorp samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.
Vi har nolltolerans mot korruption
Biståndet till Palestina är ett exempel på när regeringen vill ha bättre koll på att pengarna verkligen går till det de är avsedda för. Efter Hamas terrorattack mot Israel i oktober förra året pausades utvecklingsbiståndet i väntan på en genomlysning. I december återupptogs delar av utvecklingsbiståndet och det humanitära biståndet till Gaza som går till mat, vatten, mediciner och förnödenheter har fortsatt och ökat.
– Vi har nolltolerans mot korruption och mot att använda terror som politisk metod. Dels handlar det om förtroendet för biståndspolitiken, men framför allt handlar det om att pengarna syftar till att hjälpa män, kvinnor och barn och inte finansiera andra aktörer, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.
Bli medlem och få tidningen Sunt Förnuft fyra gånger om året i brevlådan.