EU:s coronafond var ett misstag
SLÖSO KOMMENTAR Idag är det ett år sedan Sveriges riksdag godkände EU:s coronafond, med pengar som skulle återstarta Europa efter pandemin. Bara ett år senare har situationen i Europa förändrats helt. Det var ansvarslöst av vår riksdag att binda upp Sverige för så lång tid.
Den 24 mars 2021 röstade Sveriges riksdag om EU:s långtidsbudget samt förslaget om att inrätta en ny fond på EU-nivå. Avsikten med coronafonden var att ”återstarta” Europa efter pandemin, genom att dela ut 750 miljarder euro till grön omställning, digitalisering och social sammanhållning under sju år.
Dyrt och långtgående åtagande
I och med coronafonden tar EU upp lån, som ska betalas tillbaka fram till 2058. Att binda upp sig så länge var högst olämpligt. Kanske skulle fler, ännu värre pandemier komma snart? Eller så kunde det bli konflikter och krig? Det har redan hänt: Nu har Ryssland attackerat Ukraina och Europa står inför stora osäkerheter gällande energi, livsmedel, flyktingar och ekonomi.
Fonden, som nu går vid namnet ”Next Generation EU”, skapar ännu mer byråkrati, gör att misskötta länder får bidrag i stället för att de behöver ta tag i sin egen ekonomi, och det skuldsätter medlemsländerna till 2058. Med rätta utsågs fonden till Årets värsta slöseri 2021 i SlösO:s omröstning.
Sverige kommer att betala in mer till fonden (ca 150 miljarder kr) än vi får tillbaka. Men än så länge har vi inte fått ut några pengar alls, vilket de flesta andra länder har fått. Det beror på att Sverige har reviderat sin återhämtningsplan flera gånger, bland annat för att regeringens budget inte gick igenom riksdagen i höstas, utan oppositionens budget.
EU-skatter håller på att tas fram
I anslutning till detta planerar EU att ta in egna skatter, något som svenska riksdagspartierna har motsatt sig. Om de kommer att protestera när förslagen om skatter från EU väl är klara, återstår att se. I omröstningen om coronafonden 2021 röstade fyra partier ja: S, C, MP och L. Två partier lade ner sina röster: M och KD. Två partier röstade nej: SD och V.
Läs mer:
Info från EU-kommissionen: Alla ländernas återhämtningsplaner och andra nyheter kring fonden.
Debattartikel SvD: EU:s bidragskarusell är inte bra för Sverige.