Politikerna i Stockholm har nåt viktigt att säga
Stockholms stad lägger en miljon kronor på stenografitjänster för att ”bevara talen i Kommunfullmäktige till eftervärlden”. Det beslutade de politiska gruppledarna i stadshuset på onsdagseftermiddagen. Avtalet löper på fyra år.
Debatterna i Stockholms kommunfullmäktige började nedtecknas med stenografi efter en motion av fullmäktigeledamot Carl Axel Söderlund 1898 för att allt som sägs under den politiska debatten ska bli tillgängligt för de intresserade och för eftervärlden. Förr i tiden var det många kommuner som använde stenografi, men de allra flesta har slutat med det för länge sedan. Det är nog bara riksdagen som fortfarande använder sig av stenografer för att dokumentera vad som sägs i talarstolen. Och i Stockholms stad har politikerna alltid sneglat över vattnet mot Helgeandsholmen och riksdag och regering.
Stockholms kommunfullmäktigemöten sänds sedan många år på nätet både som webb-tv och direktsänds av närradion. Den som vill veta vad politikerna sagt i talarstolen kan alltså både se och höra det utan att gå till det stenograferna nedtecknat. Och om politikerna absolut vill att deras tal ska kunna läsas av medborgarna finns det program som omvandlar tal till skrift till och med som gratisapp i mobilen. Den som har en iPhone kan bara öppna Clips som har en funktion som lägger till live-texter.
Slöseriombudsmannen har frågat arkivet hur ofta medborgare begär ut stenografernas nedteckningar och det händer sällan händer. När jag frågar om sällan betyder en gång per år eller om det sker ännu mer sällan är svaret att det sker ännu mer sällan. Enligt arkivet har ingen bett om att få läsa stenografernas nedteckningar på flera år. Men så vet nog de flesta inte ens att de existerar. För varför skulle de göra det?