Bli medlem

Slöseriombudsmannens månadsbrev: mars 2024

mar 27, 2024 | Nyheter

Tiden går, men slöseriet med dina skattepengar består. Efter andra månaden på jobbet har jag bra och dåliga nyheter: jag har blivit…

👍 Varmare i kläderna

👎 Lätt deprimerad

Det senare beror på att skatteslöseriet aldrig upphör (att förvåna). Förutom att regeringen hittade (!) 25 myndigheter kunde man i mars månad läsa en rad mer eller mindre kreativa exempel på detsamma:

Att Malmö köpte en nedlagd skejtpark i Philadelphia och flyttade allt (inkl. markbeläggning, kantsten, soptunnor, lyktstolpar, m.m.) från andra sidan Atlanten för att bygga upp en millimeterlik kopia i Malmö torde vara ett exempel på kommunalt slöseri i världsklass. 

Speaking of: efter en “inspirationsresa” till Alicante (?!) fick man i Halmstad för sig att lägga 12 miljoner kronor på en swimmingpool i det nybyggda korttidsboendet, som på grund av de äldres sjukdom och hygienkrav inte använts en enda gång sedan den i somras fylldes med vatten. Den höga driftskostnaden om 1,3 miljoner kronor per år föranledde att man tillsatte en utredning kring hur den kan användas, men redan dessförinnan konstaterades det att den skulle behöva användas dagligen för att bära sin kostnad.

Politikerna i Halmstad (som för övrigt också spenderat 101 000 skattekronor på ett störande skratt) är tyvärr inte ensamma om att åka på inspirationsresor. Den här månaden åkte Stockholmspolitikerna till franska Cannes och fyllde en monter med franskt skräp för en miljon kronor för att “locka investerare” från världens största fastighetsmässa till huvudstaden. 

När du inte trodde att det kunde bli märkligare kunde jag avslöja att en konstnärsgrupp fick över en miljon kronor för att ringa till landets riksdagsledamöter och att en nakenfestival fick 1,6 miljoner kronor i statliga bidrag för att (bland annat) omvandla toaletterna till “ett tempel där besökarna får uppleva att de är en del av ett större kretslopp”, vilket b.la. uppmärksammades av SvD (13/3). En annan förening som visade sig fått statliga bidrag var den islamiska sådana i Tyresö som Säpo gjorde tillslag hos på grund av misstankar om förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Poddar

Listan kan göras oändlig men för ditt (och mitt) välmåendes skull så pausar vi här för en positiv nyhet: nämligen att jag ÄNTLIGEN fick tillfälle att citera Skattebetalarnas grundare som en gång ska ha sagt att ”det måste i en tid, då anspråken på statskassan få karaktären av en julgransplundring, finnas någon som ropar halt!”. 

Visdomsorden förmedlades i podden Resonans – men jag besökte också Uppskattat, Sista Måltiden och Stockholmsmoderaterna.

 

citat ikon

Det måste i en tid, då anspråken på statskassan få karaktären av en julgransplundring, finnas någon som ropar halt!

Kommungranskningen

Förutom de fyra poddarna gästade jag dessutom tre städer för att tillsammans med mina kollegor träffa medlemmar och prata om Skattebetalarnas kommungranskning. Väl på plats passade jag på att besöka diverse slöserier och här kommer ett urval från de olika städerna:

  • I Gävle har notan för Agnes kulturhus har (hittills) blivit 95 miljoner dyrare än tänkt och beräknas nu landa på 460 miljoner kronor. Men då räknar man varken med kostnaden för inventarier som uppgår till 30 miljoner kronor, återställningen av den kringliggande marken som kommer kosta minst 24 miljoner eller de 250 miljonerna man kunde sålt fastigheten för. 
  • 2019 satsade Linköping miljontals kronor på ett kommunalt hyrcykelsystem som var ett minne blott redan två år senare. Kommunpolitikerna insåg nämligen att antalet användare sjunkit utan att driftskostnaderna minskat samtidigt som de väntade reklamintäkterna uteblivit och den fria marknaden kommit med ett bättre alternativ (elsparkcyklar), varför man avvecklade det i förtid. 
  • Örebros krisande vindkraftbolag Kumbro Vind AB har räddats av skattepengar men går ändå med förlust i 20-miljonersklassen. Senast 2022 fick de ett ägartillskott om 25 miljoner kronor, något som upprörde en privat konkurrent.

Visste du förresten att…

🐄 Örebro äger 258 kommunala kossor, vilka finansieras med skattepengar i form av ett årligt EU-bidrag om 2,5 miljoner kronor. 

📸 Jag gjort Youtubepremiär?!

🤫 25 myndigheter har egna podcasts och att 7 myndigheter betalat för samarbeten med sk. influerare/influencers? Mer om det nästa månad!

Till dess: tack för att du följer mig i sociala medier och stöttar mig i kampen!

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.