BMX, parkbänkar och urspårade budgetar. Slöseriombudsmannen summerar april.
Bli medlem

Slöseriombudsmannens månadsbrev: april 2024

apr 29, 2024 | Nyheter

Tidningar, fallskärmar, pooler, artificiella dammar, psykadeliska parkbänkar och kommunala herrgårdar. Politikerna saknar varken kreativitet eller pengar när det är du som står för notan.

April började, som sig bör, med ett aprilskämt. “Kommunens nya badhus spräckte inte budget” blev rubriken till vad som såg ut som en SVT-artikel. Det är sorgligt, men vad som borde vara en självklarhet har blivit ett aprilskämt, och det har aldrig rapporterats om en svensk kommun som inte försökt sätta kommunen på kartan. Skrattet satte sig måhända i halsen, men faktum är att verkligheten överträffade dikten även den här månaden. Så sätt dig ner och bit ihop – för det blir värre.

Att politikerna i Uppsala, som tydligen inte har råd med kvinnojourer, beslutat sig för att köpa en psykedelisk parkbänk för nästan en miljon kronor är till exempel inget aprilskämt. Märklig men föga förvånande prioritering av en kommun som tidigare betalat 12 miljoner kronor för en parkbänk. Trots att förvaltningen lagt 15 arbetsveckor på planeringsarbetet finns det fortfarande inget färdigt förslag på hur den nya (läs psykedeliska) bänken kommer att se ut. I hopp om att spara några skattekronor bad jag därför en AI komma med designförslag baserat på beslutsunderlaget. Resultatet ser du i det vänstra hörnet av den här artikelns bild. 

Om du undrar varför jag står på en cykel i det andra hörnet så är det ett försök att visualisera nästa slöseri: nämligen BMX-arenan i Hökarängen som invigdes i somras och kostade skattebetalarna 49 miljoner kronor men redan måste åtgärdas. Tråkiga nyheter för såväl skattebetalarna som de 189 medlemmarna i “hemmaklubben” Älvsjö BMX, men positiva nyheter i termer av transperens: dessförinnan var nämligen den ursprungliga kostnaden för bygget (på mycket oklara grunder) sekretessbelagd. Vad kompletteringarna kommer att kosta vet inte fastighetskontoret, som hittills spenderat 259 259 kronor per medlem på arenan som torde betraktas ett särintresse.

Ett urval av månadens slöserier:

🧑‍🎨 Eftersom Lidköpings kommun målade om Lidbeckska huset med en färg som visade vara sig en fuktfälla måste det renoveras om för mellan 20 och 25 miljoner kronor. 

🗞️ Linnéuniversitetet köpte extern hjälp att producera två tidningar för över en miljon kronor — trots +40 anställda på den egna kommunikationsavdelningen.

🥾 Kommuner och regioner har betalat ut över en kvarts miljard kronor i sk. “fallskärmar” till höga chefer som fått nya skattefinansierade jobb.

citat ikon

Syrén har kanske gjort det dyraste badet någonsin i Sverige – ett 12-miljonersdopp

Rehabbassängen på Nymansgården som har stått oanvänd sedan den invigdes fick dessutom sin första badande gäst: nämligen mig!

“Med tanke på att poolen enligt tidigare uppgifter kostade 12 miljoner att anlägga och har en årlig driftskostnad på 1,3 miljoner är slutsatsen av premiärdoppet lika enkel som skrämmande: Syrén har kanske gjort det dyraste badet någonsin i Sverige – ett 12-miljonersdopp.” skrev Hallandspostens ledarredaktion.

Kommunturnén fortsatte till Karlstad, där jag tillsammans med mina kollegor i Skattebetalarnas förening fick den stora äran att träffa medlemmar och prata om vår kommungranskning. Se det som en form av terapi (eller skatteåterbäring), men när vi åker runt i Sverige passar jag på att besöka så många fiaskon jag bara hinner. I Karlstad räckte det att jag gick av tåget, för resecentrumprojektet har redan blivit en halv miljard kronor dyrare än planerat trots att det bara pågått i ett år. Som om inte det räckte besökte jag två andra platser:

  • Café August, som kommunen köpte för 5,9 miljoner kronor trots att man redan betalar 11 miljoner kronor per år för outhyrda lokaler. Vad man ska göra med cafét vet inte styret; som bett Karlstadborna komma med idéer.
  • Den sex meter höga konstbjässen “Roadrunner” (föreställ dig en smält polkagris så slipper du googla) som sedan 2022 pryder en infart till Karlstad kostade skattebetalarna 4,3 miljoner kronor – pengar som kunde gått till kärnverksamhet. Nu när konstverket är byggt ser konjunkturen annorlunda ut – och styret funderar på att lägga ner skolor för att spara 3,5 miljoner kronor (SVT, 13/12-23).

Vidare gästade jag podden “Vi måste prata”, deltog i ett rapportsläpp om skatteslöseri och tog med mig några youtubers på en slöseripromenad:

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.