Skatterättsskydd hjälpte till seger i kammarrätten

CHSE Progolf beskattades med 25 procents moms och överklagade med hjälp av Skattebetalarnas jurister. Skattebetalarnas jurister vann striden. Nu finns en kammarrättsdom som säger att 6 procents moms gäller även vid träning med golfsimulator.

Att träna och spela golf betraktas av Skatteverket som idrottsverksamhet. Då gäller momssatsen 6 procent i stället för 25 procent för såväl spel på golfbana som utslagsträning på driving range. Men om utslagsträning sker i en golfsimulator där bollen fångas upp av ett nät har Skatteverket hittills sett verksamheten som förströelse som inte omfattas av den lägre momssatsen.

Det hela började med att företaget CHSE Progolf, som Ulf Lindstén äger tillsammans med klubbens pro Christopher Senocak, hade deklarerat fel momssats på golfutrustning som de köpt från utlandet. Därför gjorde de en rättelse.
– Då kom det ett brev från Skatteverket som upptäckt att vår vinterträning med golfsimulator skedde inomhus och skulle betraktas som golflek. Därför skulle den beläggas med 25 procent moms. Utöver att höja skatten tog Skatteverket ut skattetillägg eftersom de ansåg att vi lämnat oriktiga uppgifter. De tyckte att vi hade lurat dem, säger Ulf Lindstén. I träningen använder pron (tränaren), såväl utomhus och inomhus, det digitala verktyget Trackman som ger spelaren en stor mängd data om bollträff, bollbana, slaglängd, hastighet, svingrörelse med mera. Den enda skillnaden mellan slagträningen på rangen utomhus och slagträningen inomhus är att bollen stoppas av ett nät inomhus.
– Men rörelserna och träningen är samma, liksom all data man får ut eftersom den beräknas matematiskt, säger Ulf Lindstén.

Skatteverkets beslut gjorde att företaget fick betala den högre momssatsen i ungefär ett och ett halvt år. Men efter att Ulf Lindstén använt det skatterättsskydd som han kompletterat sitt företagsmedlemskap i Skattebetalarna med så ändrade alltså kammarrätten i oktober Skatteverkets beslut till 6 procent samt tog bort skattetillägget.

– Den lägre momssatsen är helt avgörande för många golfföretag. Vi skulle inte överleva utan att kunna bedriva verksamheten på samma villkor året runt, säger Ulf Lindstén.

Frågor och svar om Skatterättsskydd Företag

Här hittar du några vanliga frågor och svar om Skatterättsskydd Företag.
Läs frågor och svar

Frågor och svar om Skatterättsskydd Företag

Här hittar du några vanliga frågor och svar om Skatterättsskydd Företag.
Läs frågor och svar