Bli medlem

Skattebetalarna på Sverigeturné

mar 27, 2024 | Nyheter

Under våren har Skattebetalarna och Slöseriombudsmannen, SlösO, åkt ut på Sverigeturné för att presentera lokala rapporter om kommunalt skatteslöseri. Skattebetalarna har granskat hur effektiva Sveriges 290 kommuner är när det gäller förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg. Skillnaderna mellan hur kommuner har organiserat sina kärnverksamheter är stora och skillnaderna mellan hur mycket välfärd som levereras för skattepengarna är också stora. Hittills i år har Skattebetalarna och SlösO besökt Örebro, Linköping och Gävle. Fler lokalbesök står på schemat.

Förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg står för nästan 60 procent av kommunernas kostnader. Alla Sveriges kommuner har löst uppgiften att leverera välfärd på olika sätt, och med olika resultat. Vissa har lyckats bättre än andra när det gäller att få ut mest kvalitet per skattekrona. Det är i sig inget konstigt, utan ett rimligt utfall av en mångfald. Men kommunerna behöver bli bättre på att lära av varandra vad som funkar bra, och vad som inte gör det. För att uppmuntra politiker att lära av varandra och för att få fler att lära sig om den kommunala ineffektiviteten har Skattebetalarna och SlösO åkt ut i landet och presenterat rapporter med lokala siffror.

citat ikon

Det finns ingen anledning till att invånarna i vissa kommuner ska få sämre välfärd än i andra på grund av att politiker inte lär av varandra

Först ut på Skattebetalarnas turnéschema var Örebro. I Örebro kommuns fall handlar det om 641 miljoner kronor som hade kunnat sparas eller användas till annat ifall kommunen hade drivit sina kärnverksamheter lika effektivt som den bästa fjärdedelen av landets kommuner. Den största avvikelsen för kommunen är äldreomsorgen som har effektivitetsförluster på 406 miljoner kronor om året. Det är pengar som skulle kunna användas för att sänka skatten eller höja kvaliteten i verksamheten. För hela Örebro läns räkning försvinner årligen 1,2 miljarder i oförklarliga överkostnader inom de fyra områdena.

Efter Örebro bar det av till Östergötland, närmare bestämt Linköping. I Östergötlands kommuner handlar det om 1,2 miljarder kronor varje år som försvinner i oförklarliga överkostnader, jämfört med den bäst presterande fjärdedelen. I Östergötlands största kommuner blir också summorna som störst. I Norrköping handlar det om 396 miljoner kronor som försvinner i ineffektivt slöseri och i Linköping handlar det om 392 miljoner kronor årligen. För Norrköpings del handlar det framför allt om problematik inom äldreomsorgen där både kostnader och levererade kvalitet ligger under medel. För Linköping handlar det om att grundskola och förskola levererar kvalitet på en medelnivå men till en hög kostnad.

Gävle har en relativt stor effektiviseringspotential vilket Skattebetalarna berättade om vid nästa turnéstopp. Totalt handlar det om minst 378 miljoner kronor om året på de fyra granskade verksamhetsområdena, när man jämför mot den bästa fjärdedelen av Sveriges kommuner. Framför allt är det äldreomsorgen som behöver utvecklas. Låga resultat och höga kostnader gör att här försvinner varje år 214 miljoner kronor utan att det ger kvalitet till medborgarna.

Men även grundskolan visar upp en stor effektivitetsbrist och kostar skattebetalarna 103 miljoner kronor mer om året än den borde. Framför allt är det grundskolans svaga elevresultat som drar ner effektivitet, även om kostnaderna också är högre än i jämförelse med andra kommuner.

Gävle har däremot en väldigt effektiv gymnasieskola med väldigt låga kostnader, även om kvaliteten i elevresultat kunde vara högre.

Kommunerna står inför tuffa prioriteringar framgent. En viktig del i att både uppnå kostnadskontroll och långsiktigt leverera välfärd av sådan kvalitet som medborgarna kan förvänta sig är att man över tid blir bättre på att lära av andra. Det finns ingen anledning till att invånarna i vissa kommuner ska få sämre välfärd än i andra på grund av att politiker inte lär av varandra. Skattebetalarna och SlösO hoppas att vi genom våra rapporter och lokala besök kan bidra lite till en diskussion om hur man kan bli bättre på att lära av varandra för att leverera mer för mindre.

Sveriges kommuner står inför tuffare tider, precis som privatpersoner, företag och resten av offentlig sektor gör. Desto viktigare då att alla skattekronor gör så stor nytta som det är möjligt. Genom att jämföra sig med kommuner som levererar mer kvalitet per skattekrona kan vi få mer pang för pengarna i Sveriges 290 kommuner. I rapporten Sverige Slösar? finns resultaten med för Sveriges samtliga kommuner. Du kan även slå upp din egen kommun i vår snurra på vår kommungranskningssida.

Lyssna på Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe som berättar om projektet i podden Uppskattat.

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.