Foto: mostphotos.com
Bli medlem

Höj skatten med 250 miljarder

apr 22, 2024 | I media

Det går att tycka mycket olika om skattetrycket. Men alla som jobbar måste få veta vad de faktiskt betalar i skatt. Redovisa den allmänna löneavgiften och höj skatten på pappret med 250 miljarder, skriver Erik Bengtzboe, Johan Grip och Fredrik Kopsch i Dagens industri.

Lägre skatter innebär mer individuell frihet då människor får behålla mer av de pengar de tjänar ihop genom arbete. Sänkta skatter på arbete skapar starkare incitament att arbeta för de som i dag inte gör det, och det skapar incitament att arbeta och anstränga sig mer för de som redan gör det. Lägre skatter innebär också större utrymme för investeringar genom att företag lockas till Sverige. Sänkta skatter, på arbetsinkomster, kapital och företagande, ger högre tillväxt och ökat välstånd. Sverige har fortfarande bland de högsta skattetrycken i världen och i en tid när Sverige har lägst tillväxt i hela EU och tredje högst arbetslöshet, ja då måste mycket mer göras.

 

citat ikon

Alla har rätt att veta vad de faktiskt betalar i skatt

Den allmänna löneavgiften är en del av arbetsgivaravgiften, en skatt på arbete som betalas in till staten av arbetsgivaren ovanpå den anställdes bruttolön. Löneavgiften är 11,62 procent av bruttolönen och är i praktiken en ren statlig löneskatt som drabbar alla som arbetar – hög- som låginkomsttagare.

Till skillnad från andra delar av arbetsgivaravgiften – alltså den skatt som arbetsgivaren betalar ovanpå den anställdes bruttolön – finns ingen koppling mellan löneavgiften och finansiering av de sociala trygghetssystemen som föräldraförsäkring och pensioner. Den allmänna löneavgiften går rakt in i statskassan. Det är en ren skatt på arbete, men den tas ut i det fördolda.

Den statliga inkomstskatten är progressiv, den tas endast ut på högre inkomster. Här skiljer sig den statliga inkomstskatten från den allmänna löneavgiften. Den dras i stället från den första intjänade kronan, på alla löntagares lön, oavsett hur liten inkomsten är. Totalt drar den allmänna löneavgiften in 250 miljarder kronor till statskassan varje år. Det kan jämföras med de direkta skatterna på arbete (kommunalskatt och den statliga inkomstskatten) som tillsammans uppgår till ungefär 720 miljarder per år. Men till skillnad från de direkta skatterna på arbete är det få som känner till den allmänna löneavgiften.

De flesta betalar betydligt mer i skatt på sin lön än vad de tror, eftersom arbetsgivaren i dag betalar in en stor del av skatten åt dem, vilket gör att en stor del av skatten inte syns på inkomstdeklarationen. En deltidsarbetande eller låginkomsttagare med en total månadslön på 18 000 kronor betalar 2 890 kronor i månaden i kommunalskatt, men dessförinnan 2 092 kronor i allmän löneavgift. En betydande del av löneutrymmet äts alltså i det dolda upp av den allmänna löneavgiften.

Det går att tycka olika om skattetrycket, men alla har rätt att veta vad de faktiskt betalar i skatt. Därför föreslår de tre undertecknande  tre kostnadsfria förändringar som finansminister Elisabeth Svantesson skulle kunna lägga som förslag redan i år:

  1. Döp om skatten till vad den är: en allmän statlig löneskatt. Det skulle göra skattesystemet mer transparent och fler skulle veta hur mycket skatt de faktiskt betalar.
  2. Flytta skattskyldigheten från arbetsgivaren direkt till löntagaren. Därmed skulle arbetsgivaravgiften sjunka med motsvarande 250 miljarder om året, och den direkta inkomstskatten öka med motsvarande summa. För den enskilde löntagaren skulle bruttolönen stiga med nästan 12 procent.
  3. Korrigera skiktgränserna för statlig inkomstskatt, förmånsgränserna i socialförsäkringarna, med mera, för att säkerställa att förändringen blir neutral.

Läs hela debattartikeln här.

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.