Se fler nyheter

jan 03, 2019


Nyheter

Här är årets värsta slöseri 2018!

Tävlingen är avgjord och årets värsta slöseri 2018 är alla de miljoner som gått till flyktingboenden där det inte bor några flyktingar. Ryckigheten i det svenska flyktingmottagningen har medfört att flyktingboenden stått tomma i många kommuner runt om i landet. Samtidigt finns det andra kommuner som betalat stora summor för att husera flyktingar på hotell eftersom de inte har tillräckligt många boendeplatser.

Vi är många som är engagerade i hur skattebetalarnas pengar används! Med över 17 000 röster i årets tävling är det rekordmånga som vill vara med och kora årets värsta slöseri. 

Stark tvåa är Göteborgs 236 kommunala kommunikatörer och på tredje plats kom världens längsta skidtunnel under ett berg i Bräcke. Men att åtta av tio bidrag har fått över tusen röster tyder på att det var ett starkt startfält i årets tävling. 

Nästan varje dag uppmärksammar Slöseriombudsmannen nya exempel på hur politiker och andra makthavare slösar med våra skattepengar. Det handlar inte bara om storslagna satsningar, myndigheter som vill diktera hur vi lever våra liv eller små kommunala tokigheter. Minst lika allvarlig är den ineffektivitet som fortfarande präglar stora delar av offentlig verksamhet. Det är många miljarder av skattebetalarnas pengar som försvinner varje år helt i onödan.

DN skriver mer om tävlingen på ledarplats.

Tipsa redan nu om kandidater till Årets värsta slöseri 2019! Maila till Slöseriombudsmannen på sloso@skattebetalarna.se 

 

1. Miljoner till tomma flyktingboenden

Runt om i landet betalar kommuner miljoner till flyktingboenden där inga flyktingar bor. Göteborg betalade 110 000 kronor i månaden i två och ett halvt år till ett hotell dit de aldrig skickade några flyktingar. Trelleborg har i över ett års tid betalat en kvarts miljon i månaden för flyktingboenden man aldrig använt och Kalmar köpte in fem Attefallshus som aldrig användes och som såldes med en miljon i förlust efter att ha stått tomma i över två års tid. I kommuner som Lomma betalar man samtidigt tiotusentals kronor i månaden för att husera flyktingar på hotell. Ingen tar ansvar när någon annan betalar, som SlösO säger.

Edit: En av Göteborgs 236 kommunala kommunikatörer hörde av sig och krävde rättelse för kostnaden för boendet i Ljungskile. Det var dubbelt så dyrt som anges ovan, men det var någon annan (staten) som tog största delen av kostnaden. Det drabbade alltså inte göteborgarna mer än någon annan. Mer här.

2. 236 kommunala kommunikatörer

Göteborgs 236 kommunala kommunikatörer är ännu ett i raden av exempel på hur skattepengar slösas bort i staden. Men det är faktiskt värre än så. Det är ett demokratiskt problem när det offentliga använder skattebetalarnas pengar för att motarbeta kritisk granskning och lobba mot de egna medborgarna. I stället för att putsa på bilden av den egna verksamheten är det hög tid att politiker och tjänstemän tar tag i de problem som allt för ofta finns i den egna verksamheten.

3. Världens längsta skidtunnel under ett berg

I september förra året öppnade världens längsta skidtunnel i ett berg i Bräcke, en av landets minsta kommuner. Planen var att en privat aktör skulle bygga skidtunneln, men ingen ville. Då byggde kommunen skidtunneln själv för att kunna hyra ut den till någon som kunde driva den. Men ingen ville. Då startade kommunen ett bolag som skulle driva den. Sex månader senare var bolaget konkursmässigt och kommunen indragen i en invecklad rättslig tvist med byggentreprenören. Notan för skattebetalarna riskerar att landa på 70 miljoner kronor. Samtidigt tvingas kommunen spara 10 miljoner i skolan och äldreomsorgen.

4. Bidrag till utombordare

I den sista omröstningen under den förra mandatperioden beslutade våra folkvalda att utöka stödet till elcyklar med 48 miljoner till 1,1 miljarder på tre år. Från och med den 20 juni i år kan även den som köper en ny eldriven utombordare till båten få bidrag med upp till 10 000 kronor. Redan i mitten av oktober var dock pengarna slut. Som vanligt är det någon annan som betalar. 

5. Koldioxidbanta med klimatångestterapi

Skattefinansierad klimatångestterapi sprider sig över landet. Luleå var först ut och i höstas drog en kurs igång i Eskilstuna. Regeringens stora klimatinvesteringsprogram Klimatklivet har hittills betalat ut nästan två miljoner till projekten och kommuner, regioner och myndigheter som Sida har också skjutit till hundratusentals kronor. Klimatpolitik måste få kosta pengar. Men den måste faktiskt leverera resultat också. I Luleå var kostnaden per minskat ton över 10 000 kronor. Hade man köpt utsläppsrätter i stället hade man fått nästan 200 gånger större utsläppsminskning för pengarna. Inte så effektivt alltså.

6. Nytt sjukhus i Malmö dyrare än Nya Karolinska

Alla är nog överens om att det slösats med skattepengar i bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Men nyligen påbörjades ett sjukhusbygge i Malmö som väntas bli 75 procent dyrare än Nya Karolinska per kvadratmeter och 40 procent dyrare per vårdplats. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det var en bidragande orsak till att Alliansen i Skåne höjer skatten med 50 öre nästa år. Med tanke på hur mycket man hört om Nya Karolinska kan man tycka att fler borde granska sjukhusbygget i Malmö. Pengar som ska gå till sjukvård ska inte slösas bort!

7. En soffa för 12 miljoner

Uppsala har köpt en soffa för 12 miljoner. Visserligen är den självlysande, uppvärmd och har plats för 250 personer där den står på Forumtorget bakom Åhléns. Men man kan ändå inte låta bli att fråga sig varför? Det är en soffa som sticker ut, Uppsala kanske behöver det för att leva upp lite? Det är åtminstone vad stadsbyggnadsdirektören hoppas på. Och blir det inte så var det ju ändå någon annan som betalade.

8. Eldar biogas för miljoner

Biogas för miljoner eldas upp i Eskilstuna, utan nytta för andra än kråkorna. Tanken var att det kommunala energibolagets biogas skulle användas för att driva kollektivtrafiken. Men kommunens tillstånd för att transportera den brandfarlig gasen från biogasanläggningen till tankstationen gick ut för fyra år sedan och i februari stoppade Räddningstjänsten till slut leveranserna. Sedan dess bränner Eskilstuna biogasen med noll miljönytta. I stället köper man in biometan för 4,5 miljoner bara i år, som fraktas med dieseldrivna lastbilar hela vägen från Lidköping. Onödigt ja, men det är ju rätt krångligt med alla tillstånd hit och dit.

9. Politikerplanet till Almedalen

Politikerna i Dalarna chartrade ett eget plan till Almedalen – eller Almedalarna som de själva brukar säga – för att slippa trängseln på båt och flyg. Praktiskt kanske, men inte särskilt billigt. Notan landade på 360 000 kronor och sedan tillkom transport till flygplatsen. Men nästa år får de nog boka ett större plan, för 40 personer fick inte plats i planet utan tvingades resa med vanligt folk. Det är fortfarande lite oklart vad dalfolket fick ut av att skicka 120 personer till Almedalen, men politikerna verkade i alla fall ha haft det trevligt i Visby.

10. Fågelburen i Landskrona

I Landskrona fick den kommunala fågelburen en flygande start när den invigdes i april förra året. Voljären är 15 meter lång, fyra meter bred och har kostat 200 000 kronor att bygga. Det var Moderaternas kommunalråd som kom på idén och det är bara att höra av sig till henne om man vill låna nyckeln. Hon bor i närheten och använder buren till sina egna fåglar. Praktiskt, va? Men några fördelar ska man väl ha som kommunalråd? Synd bara att fågelburen inte verkade flyga bland invånarna, enligt lokaltidningarnas rapporter.

Håller du med oss - bli medlem!

Håller du med om att skatterna behöver sänkas och att slöseriet med dina skattepengar bör minskas? Bli medlem i Skattebetalarna för endast 295 kronor som privatperson, 100 kronor som student och 399 kronor som företagare.

Bli medlem

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.