Se fler nyheter

apr 10, 2019


Nyheter

Fortsatta skattehöjningar i mandatperiodens första budget

Idag presenterades vårändringsbudgeten, den första budget som ska klubbas igenom riksdagen med stöd av samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet. Budgeten innehåller inbesparingar på 2,7 miljarder och skattehöjningar på 1,3 miljarder. Tyngdpunkten i budgeten ligger på miljö- och klimatåtgärder.

– Vårbudgeten innehåller några berömvärda förslag, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för den först anställda i enmansföretag. Tyvärr tyder resten på att regeringen fortsätter i samma riktning som under förra mandatperioden då skatterna höjdes med 66 miljarder, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

– Den kostsamma symbolpolitiken på miljö-och klimatområdet är tillbaka. Istället för att satsa på det som ger mest klimatnytta för varje skattekrona så väljer regeringen nu att lägga ännu mer pengar på ineffektiva satsningar som kritiserats av såväl Riksrevisionen som Konjunkturinstitutet.

– Att spara in på polisen och samtidigt lägga 160 miljoner kronor på att återinföra fritt inträde på museum, kommunala kulturskolor och medel till två symbolpolitiska myndigheter som Jämställdhetsmyndigheten och Delegation mot segregation är en märklig prioritering när våldet i förorterna växer och allt fler känner sig otrygga ute på gator och torg.

 

Skattebetalarnas vd Christian Ekström och chefekonom Sofia Linder skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet samma dag som vårbudgeten presenterades att det egentligen finns endast en sak att konstatera: skatterna höjs med 1,3 miljarder och ansvaret vilar nu tungt på Centerpartiet och Liberalerna framöver, som lovat sina väljare ett totalt sett sänkt skattetryck. Artikeln finns att läsa här.

 

 

 

 

 

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem