Se fler nyheter

dec 29, 2020


Nyheter

Dags för regeringen att blåsa av planerade skattehöjningar

Det är hög tid att regeringen avstyr planerna på skattehöjningar år 2021. Låt istället julklapparna under granen vara de sista överraskningarna på ett bra tag för svenska företag och skattebetalare.

Sveriges skattebetalare och företagare behöver inga fler överraskningar. Det är dags att politiken skapar lite arbetsro och därmed framtidstro. Avblås därför alla planer på nya och höjda skatter, och låt istället människor och företag behålla mer av sina hårt intjänade pengar.

Året 2020 kommer gå till historien, tyvärr inte i positiv bemärkelse. Det är ett år där vi alla – som privatpersoner, anställda, arbetsgivare, företagare och politiker – mött många nya överraskningar. Det gångna året har inneburit stora prövningar för det stora flertalet. Sjukvårdspersonal som går på knäna men tappert kämpar vidare i den yttersta frontlinjen mot covid-19 förtjänar all respekt och beundran. För många privatpersoner har också 2020 varit prövande. Att få ihop vardagen med allt tuffare restriktioner har varit enklare för vissa av oss, men väldigt mycket tuffare för andra. Och trots generösa permitteringsstöd och höjd a-kassa så är många oroliga för sin framtida privatekonomi.

Lika tufft är det för många av våra företagare. Vissa har klarat sig skapligt, några riktigt bra, medan andra bokstavligen kämpar för sin överlevnad. Medan staten lagt stora resurser på att skydda privatpersoner från arbetslöshet med bland annat just det generösa permitteringsstödet har många små företag haft svårt att få något stöd över huvud taget. Privata besparingar har förbrukats och skulder har byggts upp. Hotell, restauranger, caféer och butiker är bara några av alla de som haft det extra tufft. Och så länge viruset härjar och nya, hårdare restriktioner är nödvändiga blir läget allt värre och framtidsutsikterna allt dunklare.

För många känns det just nu mörkt och tungt i väntan på fullskalig vaccination och därefter en återgång till ett någorlunda normalt liv. För att fler ska orka hålla ut behövs dock hopp och löften om en ljusare framtid. Därför är planer på nya pålagor och skattehöjningar mycket oroande.

Flera av regeringen aviserade skattehöjningar för kommande året har udden riktad just mot de företag som haft det tuffast. Särskild skatt på take away-mat, höjd skatt på tjänstebilar och höjda fordonsskatter är redan utlovade. Därtill läggs bland annat förslag om försämrat reseavdrag och införd kläd- och skoskatt efter nästa årsskifte. Skattehöjningarna är dåliga. Men tajmingen gör dem helt obegripliga. På vilket sätt ges den lilla restaurangen som går back varje månad och vars enda inkomst för stunden är take away-mat hopp om en ljusare framtid med ytterligare en skattesmäll under året? Hur ska den lilla klädaffären på torget som idag ekar tom orka kämpa igenom pandemin bara för att bli straffbeskattad med en särskild klädskatt, när varenda krona kommer behövas för att repa sig från det senaste året?

Svenska skattebetalare och företagare förtjänar en fridfull jul. Men de förtjänar också att med tillförsikt kunna se fram emot 2021. Det skulle regeringen kunna bidra med genom att backa från alla förslag om skattehöjningar man lagt fram och istället ge lite arbetsro. Och inför 2021 borde regeringen inte bara lägga de förslag som försvårar för företagande på hyllan. Man borde också fundera på hur man kan underlätta för arbete och företagande. Bara så kan Sverige ekonomi komma tillbaka till ett normalläge efter årets prövningar.

Erik Bengtzboe,
chefekonom

Håller du med oss - bli medlem!

Håller du med om att skatterna behöver sänkas och att slöseriet med dina skattepengar bör minskas? Bli medlem i Skattebetalarna för endast 295 kronor som privatperson, 100 kronor som student och 399 kronor som företagare.

Bli medlem

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.