Se fler nyheter

Dec 08, 2018


Slöseriombudsmannen

Centern tvärvänder om elcykelbidragen

Ända sedan regeringen införde stödet till elcyklar har det med rätta hånats av Allianspartierna. I valrörelsen frågade Centerpartiet retoriskt om man kunde äta elcyklar? Men nu verkar centerpartisterna ha gjort en tvärvändning och omfamnar stödet. I Centerpartiets budgetförslag för nästa år finns elcykelbidraget, eller elfordonspremien som regeringen kallar det, kvar och det finns inte en rad och att det ska göras om eller fasas ut. Det skulle vara illa nog om det bara var slöseri med skattebetalarnas pengar. Men det är faktiskt ett demokratiskt problem när politiker säger en sak före ett val och sedan gör något helt annat när människor väl gått och röstat.

Förra året införde regeringen ett elcykelbidrag på 350 miljoner per år för perioden 2018-2020. I somras utökades stödet med ytterligare 45 miljoner och det gäller sedan dess även utombordare för båtar. Regeringen har motiverat stödet med att de vill rädda klimatet. Men stödet till elcyklar är usel klimatpolitik och ingenting annat än slöseri med skattebetalarnas pengar.

Inga som helst analyser av klimatnyttan har gjorts, men i många fall är det nog inte bilen som elcykeln ersätter, utan en vanlig cykel eller kollektivtrafik som går ändå. När elcykelbidraget förra året fick kritik för att inte göra skillnad för klimatet lovade klimatminister Isabella Lövin (MP) att Naturvårdsverket i efterhand ska räkna på klimatnyttan. Trots att det är över ett år sedan har några sådana beräkningar fortfarande inte redovisats.

Centerpartiet kritiserade under den förra mandatperioden stödet till elcyklar och partiets klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin ville istället se satsningar ”som ger resultat för klimatet på riktigt”. Den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl sa i valrörelsen att hon är ”skarpt kritisk till stödet” som hon menade ”skapat en gräddfil för stadsboende cyklister”. Och centerpartistiska toppkandidater ute i kommunerna frågade retoriskt om man kunde äta en elcykel, när de kritiserade att bönderna inte fick mer krisstöd av staten.

Inför valet svarade Centerpartiet att de skulle avskaffa elcykelstödet och använda pengarna till annat, bland annat till tidningar som Ny Teknik och Sveriges Natur. Men det var visst inte ett skarpt vallöfte utan något man bara sa för att ragga röster på landsbygden.

För när Centerpartiet själva kan påverka väljer man att behålla stödet till elcyklar. I sitt budgetförslag till nästa år är stödet till elcyklar kvar och man skriver inte en rad om att stödet ska avvecklas eller göras om.

Annie Lööf borde förklara varför Centerpartiet tvärvänt om elcyklarna. Det är illa nog att elcykelbidraget är ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Men det är faktiskt ett demokratiskt problem när våra folkvalda säger en sak före ett val och gör någonting helt annat när människor väl gått och röstat. 

Edit: Centerpartiets miljöpolitiske talesperson Rickard Nordin har hört av sig för att förtydliga Centerpartiets budgetmotion. Centerpartiet vill skrota bidragen till elcyklar, men kan inte svara på exakt vad de vill göra med pengarna som anslås för ändamålet. Nordin påpekar dock att enskilda anslag i budgeten inte är öronmärkta, utan kan flyttas till andra satsningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem