Se fler nyheter

sep 04, 2019


I media

C-förslag om skattesänkningar för vissa präglas av godtycke

Idag presenterade Centerpartiets ledare Annie Lööf ett förslag till skattesänkningar för vissa delar av landet. Förslaget kommer att ingå i budgeten som presenteras i sin helhet i nästa vecka och innebär skattesänkningar för personer som bor i norra och västra delarna av landet. Något som kallas Stödområde A respektive B och omfattar 80 kommuner.

– Det är klokt att låta människor behålla mer av vad de tjänat ihop, men det är svårt att vara entusiastisk över att skattesystemet nu blir ännu gyttrigare. Istället borde skatten sänkas generellt, utan geografiska särlösningar, och de straffskatter som idag slår hårdast mot landsbygden borde plockas bort, säger Christian Ekström, VD på Skattebetalarnas förening.

Särskilt märkligt blir Centerpartiets förslag i ljuset av de många skatter som de senaste åren drabbat landsbygden. Flygskatt, ständigt höjda bensinskatter och höjda fordonsskatter genom bonus malus som slår hårt mot dem som inte kan köpa elbil och särskilt hårt mot småföretagare med lätta lastbilar.

Förslaget präglas också av godtycke. Någonstans måste gränsen dras för vilka kommuner som ska ingå i stödområdena, vilket i sin tur ska avgöra din skatt. Det är en märklig geografisk särlösning som riskerar att leda till nya orättvisor. Istället för ett gyttrigare skattesystem med allt fler undantag borde Centerpartiet verka för sänkt skatt för privatpersoner och företagare i hela landet. Geografiska särlösningar riskerar bara att skapa nya orättvisor.

Var med och påverka - bli medlem!

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor som privatperson och 390 som företagare. Swisha 195/390 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer/organisationsnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem