Se fler nyheter

maj 22, 2018


Slöseriombudsmannen

Boverket lever inte som de lär

Boverket är en statlig myndighet med ansvar för samhällsplanering, byggande och boende. Enligt Boverkets beräkningar behöver det byggas 600 000 nya bostäder fram till 2025 och Boverket har länge propagerat för att det behöver byggas billigare. Det har Boverket helt rätt i – Sverige är det dyraste landet i Europa att bygga bostäder i, byggkostnaden är drygt 20 procent högre i Sverige än i Tyskland och det är till och med dyrare att bygga än i Norge.

Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2018 att Boverket skulle få en anslagsutökning från och med 2018. Därför startade Boverket upp ett förändringsarbete under sista kvartalet 2017 och myndigheten uppskattar ett behov av upp emot 45 nya tjänster för att möta både nya och utökade uppgifter och uppdrag.

Sedan februari i år hyr Boverket in sig i nya lokaler i Malmö. Men när Boverket etablerade sig i Malmö struntade man blankt i det här med billigt boende. Då var det bästa läge och exklusiva lokaler som gällde. Boverket tecknade ett treårskontrakt i Studiohuset, nära Centralstationen mellan Centrum och Västra hamnen.

För 326 kvadratmeter betalar Boverket 912 800 per år, eller 2800 kronor per kvadratmeter. Det är dyrt för att vara Malmö, kontorslokaler i bästa läge kostar normalt mellan 2 100-2 600 kronor per kvadrat enligt Objektvision. Bilden nedan visar genomsnittliga hyresnivåer i olika områden i centrala Malmö.

Men när någon annan betalar behöver man kanske inte bry sig så mycket om vad det kostar. Fler billiga lägenheter är nog bra, men det är ingenting för Boverket. Har man råd med exklusiva lokaler är det bara att slå till. Törs man gissa på att anslagen till Boverket höjs nästa år igen?

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem