Så slapp Elisabeth dubbelbeskattning

Ett Skatterättsskydd hos Skattebetalarna kan löna sig. Elisabeth Forssell fick juridisk hjälp från föreningen och slipper nu att dubbelbeskattas för sin pension från Danmark. Hittills har hon fått tillbaka mer än 50 000 kronor.

Efter sammanlagt 25 års arbete i Danmark flyttade Elisabeth Forssell tillbaka till Sverige och Farstorp utanför Ljungbyhed i Skåne. Då hade hon bland annat varit chef för det femspråkiga sekretariatet på försäljningskontoret på franska Pechiney Ugine Kuhlmanns aluminiumdivision Cecedur Pechiney i Köpenhamn och frilansat som översättare och tolk mellan 1981 och 2003 med flera danska tingsrätter som uppdragsgivare. Eftersom hon utöver svenska behärskar norska, danska, franska, tyska och engelska var språkkunskaperna hennes viktigaste arbetsverktyg under hela yrkeskarriären.

– Ändå hade jag lite svårt att förstå Skatteverkets vokabulär när jag hade flyttat tillbaka till Sverige, säger Elisabeth Forssell och skrattar. Problemen började när hon tog upp sin danska pension som en inkomst i den svenska deklarationen. Skatteverket tog då ut skatt på pensionen som redan var skattad i Danmark. När Elisabeth Forssell i fjol fick besked från Skatteverket om att hon skulle betala en rejäl restskatt misstänkte hon att något blivit fel och att det hade dragits skatt som inte skulle dras. Hon kom då att tänka på sitt medlemskap i Skattebetalarna och den juridiska rådgivning som ingår. Hon tog kontakt med föreningen i somras.

citat ikon

Medlemskap med Skatterättsskydd har varit en lönsam affär!

– Vi hjälpte Elisabeth att ta fram dokument som visade att hennes danska pension började utbetalas före den 4 april 2008. Det är ett viktigt datum att känna till. Den som tagit emot pension eller socialförsäkringsersättning från ett annat nordiskt land före det datumet ska inte beskattas för den i Sverige. En förutsättning är att personen var bosatt i Sverige 4 april 2008 och har bott här sedan dess utan avbrott. Det finns ett avtal om detta som gäller inom hela Norden, säger Magnus Bodö, jurist på Skattebetalarna. Med hans hjälp att tolka reglerna begärde Elisabeth Forssell en omprövning på Skatteverkets hemsida.

– Men jag misstänker att Skatteverket inte räknat helt rätt så det kanske kan bli lite mer. Jag ska räkna på det när jag fått ordning på min dator. Men framför allt känns det skönt att det inte kommer att tas ut någon skatt i Sverige på min danska pension. Enligt reglerna angår det faktiskt inte Skatteverket hur mycket jag får i pension från Danmark, säger Elisabeth Forssell. Hon betonar att hon inte känner något agg mot Skatteverket. Det är en stor organisation med många ärenden att hantera och naturligtvis blir det fel ibland.

– Lite grann får jag kanske skylla mig själv som tog upp pensionen som inkomst. Men jag tycker att det är konstigt att de inte frågade mig om när jag började ta ut min pension. Då hade ju felet inte uppstått. Men handläggaren på Skatteverket var mycket hjälpsam när hon insåg att de gjort fel, säger hon.

Elisabeth Forssell har varit medlem i Skattebetalarna ett antal år och har även utnyttjat möjligheten att köpa bilförsäkring förmånligt genom föreningen. Med facit i hand har medlemskapet med Skatterättsskyddet varit en lönsam affär:
– Ja, verkligen. Och när jag får möjlighet rekommenderar jag familj och vänner att också bli medlemmar, säger hon. Och den juridiska hjälpen, assistansen och servicen har varit till full belåtenhet. Bemötandet har alltid varit lugnt, sansat och trevligt. Det blir högsta betyg, säger Elisabeth Forssell.

Frågor och svar om Skatterättsskydd Privatperson

Här hittar du några vanliga frågor och svar om Skatterättsskydd Privatperson.

Läs frågor och svar

Frågor och svar om Skatterättsskydd Privatperson

Här hittar du några vanliga frågor och svar om Skatterättsskydd Privatperson.

Läs frågor och svar