Se fler nyheter

apr 08, 2019


Nyheter

Mer pengar till kritiserat stöd

Regeringen satsar 300 miljoner på stöd till solel. Det presenterade finansmarknadsminister Per Bolund idag. Mer pengar ska alltså rulla på ineffektiva klimatåtgärder i den vårbudget som regeringen förhandlat fram med L och C.

Slöseriombudsmannen har tidigare kritserat stödet bland annat i Expressen.

Riksrevisionen sågade för ett par år sedan stödet och menade att vi får för lite förnybar el för pengarna.

Energimyndigheten föreslog redan 2014 att stödet skulle fasas ut inom två år till följd av kraftigt sjunkande kostnader att installera solceller. Det kostade då mindre än en fjärdedel att installera solceller jämfört med när stödet infördes 2009 och marknaden har växt med mellan 60-110 procent per år. Till och med branschen själv har bett om att stödet ska fasas ut. Men regeringen har varken lyssnat på sina expertmyndigheter eller på branschen utan istället valt att öka på stödet varje år. 

Dessutom visar livscykelanalyser på solelens klimatnytta att elen som redan finns i uttaget hemma är bättre för klimatet, eftersom solpanelerna släpper ut mycket under tillverkningsprocessen. Solelen släpper ut mer än tre gånger så mycket koldioxid per kWh som kärnkraft. 

I den M/KD-budget som röstades igenom under den skakiga regeringsbildningsprocessen halverades stödet som ett led i den utfasning som statens expertmyndigheter sedan länge rekommenderat. 

Trots att anslagen för miljö och klimat i statsbudgeten (utgiftsområde 20) mer än fördubblats sedan 2014 har utsläppen bara minskat med någon procent sedan dess enligt Naturvårdsverkets statistik.  Ineffektiv politik som kostar mycket pengar men inte bidrar till de mål politikerna säger sig vilja uppnå är ett sätt att slösa med skattebetalarnas pengar.

 

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem