Se fler nyheter

sep 07, 2018


Slöseriombudsmannen

Dags att byta namn på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen lyckas bara hjälpa en av hundra jobbsökande att hitta nytt jobb. Det rapporterade Sveriges Radio i veckan. Inför förra valet lovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men istället för att bli bättre har Sverige halkat efter, trots brinnande högkonjunktur. När Löfven tog över låg Sverige på 12:e plats i EU:s arbetslöshetsstatistik, men nu har Sverige tappat till plats 17

John Hassler, tidigare ordförande för finanspolitiska rådet, menar att det beror på höga trösklar in på arbetsmarknaden. Men en lika viktig förklaring är nog att Arbetsförmedlingen inte fungerar. 

Förra året hittade 360 000 personer som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen ett nytt jobb, enligt Arbetsförmedlingen.  En tiondel av dessa hittade jobb genom Arbetsförmedlingen, men bara 1,5 procent fick hjälp av Arbetsförmedlingens personal. Det innebär att Arbetsförmedlingens personal hjälpte 5 400 personer att hitta nytt jobb. 

Arbetsförmedlingen kostar skattebetalarna 80 miljarder om året. Men en hel del av detta är bidrag. Generaldirektör Mikael Sjöberg förklarar att när bidragen räknas bort är kostnaden för Arbetsförmedlingen 20 miljarder om året. Varje jobb som arbetsförmedlarna förmedlar kostar alltså ungefär 3,7 miljoner kronor i snitt. Det är inte riktigt rättvist att räkna så, men det säger en del om hur oändligt ineffektiv myndigheten är. 

Arbetsförmedlingen har drygt 14 000 anställda runt om i landet. Om 5 400 personer om året får hjälp att hitta nytt jobb varje år innebär det att en arbetsförmedlare inte ens förmedlar ett jobb vartannat år i snitt. 

Det kanske är dags att byta namn på Arbetsförmedlingen?

Det tycker nog inte generaldirektör Mikael Sjöberg. Till Sveriges Radio säger han nämligen att ”Jag skulle säga att vi är hyfsat bra”.

Men så har Sjöberg liksom Stefan Löfven en facklig bakgrund inom IF Metall. Han jobbade för socialdemokraterna i regeringskansliet mellan 1994-2005 innan han utsågs till generaldirektör för Arbetslivsinstitutet av Göran Persson.

Utnämningen fick kritik av gymnasieminister Anna Ekström, som då var ordförande för fackförbundet SACO, som menade att Sjöberg saknade kvalifikationer. Aftonbladet kallade utnämningen korrupt och menade att den stred mot en FN-konvention om korruption som Sverige skrivit under. 

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem