SlösO rapporterade hem från Almedalen
Bli medlem

SlösO:s sommarsummering

aug 28, 2024 | I media

Eftersom slöseriet aldrig tar semester är det svårt att summera den gångna sommaren. Vad ska jag välja? Nämnvärt vore att Helsingborg slösat bort 40 miljoner kronor och tre års arbete på en app som fortfarande inte fungerar; liksom att Malmö köpt in ett “antirasistiskt” monument. 

Men framförallt präglades sommaren av två mediala succéer: slöseriet i Almedalen och region Skånes granjä**l.

En rapport från Almedalen

För en slöseriombudsman vore det tjänstefel att inte infinna sig i Visby under Almedalsveckan. Likt en krigskorrespondent befann jag mig i frontlinjen när den offentliga sektorn minglade bort minst 50 miljoner kronor för att rapportera hem till er som betalade för kalaset. 

Skattebetalarnas Förening utnämndes till veckans bråkstake i tidningen Fokus och jag träffade Resumé för utveckla mina tankar kring Sveriges dyraste och minst resultatdrivna mötesplats.

citat ikon

Likt en krigskorrespondent befann jag mig i frontlinjen när den offentliga sektorn minglade bort minst 50 miljoner 🪖

Min första tanke var att det blir ett svårt uppdrag: Almedalen är liksom redan synonymt med skatteslöseri så det torde inte vara någon nyhet, men med facit i hand kan jag konstatera att folk inte riktigt verkar har känt till hur mycket pengar det faktiskt rör sig om. Inte ens de som tagit besluten! För politikerna i Helsingborg kom det som en chock att man spenderat en miljon kronor på en dag, och kostnaden diskuterades senast igår (28 augusti) i fullmäktige.

En annan välkommen slöseridebatt

Mitt avslöjande om att Region Skåne spenderat närmare 7,9 miljoner kronor på en klon av världens äldsta träd väckte engagemang – men framförallt liv i en slöseridebatt. 

Prislappen för granen, som är en del av ett konstprojekt på Nya sjukhusområdet i Malmö, diskuterades i Morgonpasset i P3 och ledde till rubriker i SVT, Läkartidningen, Expressen och Sydsvenskan. 

Till skillnad från granen – som enligt de senaste rapporterna börjat vissna – verkar nyheten om densamma aldrig dö ut. 

Diskussionen kring den klonade granen har inte bara handlat om själva kostnaden utan har även satt fingret på en bredare debatt om hur offentliga medel bör användas.

Kritik mot orimligt omställningsstöd gav resultat

Efter att kritiserat en moderatpolitiker i Åstorp – som gick till val på “valuta för skattepengarna” men unnade sig själv ett saftigt omställningsstöd – valde partiet att överklaga ersättningen ifråga. 

Smått och gott

💸 Har du sett “ljud- och klimatkonsten” du betalat för? Kolla in intervjun där jag berättar jag mer.

🎧 I juni gästade jag podden God Ton™ som du kan lyssna på här.

📌 Eftersom Uppsalas nya kommundirektör vill “sätta kommunen på kartan” tänkte jag åka dit och ge henne en Sverigekarta i hopp om att bespara skattebetalarna några miljoner. 

🤔 I nästa nummer av Sunt Förnuft spekulerar jag i huruvida skatteslöseri beror på korruption eller inkompetens. Bli medlem nu så du får medlemstidningen i tid!

Följ mig på skattjakt!

Efter några veckors semester är jag nu tillbaka för att – med full kraft – fortsätta jaga alla de meningslösheter som du tvingas betala för, varför du har mycket att se fram emot! Jag har bland annat granskat bluffakturor, prövat ett skattefinansierat datorspel och pratat med min norska motsvarighet Sløseriombudsmannen. 

För att säkerställa att du inte missar någonting borde du följa mig – sök bara på “Slöseriombudsmannen” och följ mig i sociala medier! 

Stöd SlösO genom att bli medlem

Jag SlösO är en del av Skattebetalarna. Min uppgift är att granska hur våra skattepengar används och uppmärksamma nya exempel på slöseri. Du kan stödja mitt arbete genom att bli medlem i Skattebetalarna. Ett ungdomsmedlemskap kostar 100 kr per år och ett ordinarie medlemskap 395 kronor det första året.

Stöd mitt arbete och bli medlem!

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.