Se fler nyheter

jul 16, 2014


I media

Skattefridagen – tre veckor tidigare än 2006

Skattefridagen 2014

Årets Skattefridag inföll den 16 juli. Det är två dagar tidigare än under 2013 och hela 23 dagar tidigare än när Alliansen övertog makten vid valet 2006. Skattefridagen är den dag på året då den med normal inkomst har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att betala hela årets skatter.

Att Skattefridagen i år inföll två dagar tidigare än 2013 beror på det femte jobbskatteavdraget som trädde i kraft vid årsskiftet.

  • Skattefridagen är ett enkelt sätt att illustrera hur mycket skatt en normal inkomsttagare betalar. För åtta år sedan inföll Skattefridagen den 8 augusti. Lägre skatt på arbete gör att vi nu får behålla våra pengar redan från och med den 17 juli. Det kan vara värt att fira med en tårta till sommarkaffet, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna i en kommentar.
  • Så här i valtider infinner sig dock frågan när Skattefridagen kommer att infalla under kommande år. Regeringens reformtakt har avstannat, delvis som följd av att den saknar egen majoritet i riksdagen, och oppositions-partierna har som ambition att höja skatterna på arbete. Det finns därmed en påtaglig risk för att det kommer att dröja innan löntagaren åter får möjlighet att fira en tidigareläggning av dagen då man har betalat sina skatter, konstaterar Joacim Olsson.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 70-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp, vilket motsvarar cirka 28 000 kronor per månad. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion. Dessa skatter motsvarar 53,7 procent av den faktiska lönen. Omräknat på årsbasis blir det 196 dagar. Därmed infaller den första skattefria dagen den 16 juli. 

Rapporten hittar du här.

Var med och påverka - bli medlem!

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor som privatperson och 390 som företagare. Swisha 195/390 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer/organisationsnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem